Is een nederlander die in het buitenland gewoond heeft en nu bij familie in Nederland inwoont en geen inkomen heeft wettelijk nederlander?

Een nederlander die vele jaren in het buitenland gewoond heeft.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent Nederlands staatsburger als je een Nederlands paspoort hebt, ongeacht waar je woont.

Als je geboren bent in Nederland, ben je voor de rest van je leven Nederlander. Ook al heb je maar één jaar van je leven gespendeerd in Nederland.

Grammaticaal gezien vraag je: 'Is een nederlander een wettelijk nederlander?' Dus zoals je het vraagt: ja, natuurlijk. Iemand is wettelijk Nederlander als hij/zij een Nederlands paspoort heeft. Dus als hij/zij inmiddels een andere nationaliteit heeft en niet meer de nederlandse (dus een dubbele nationaliteit kan wel), dan is het geen Nederlander meer.

Een dubbele nationaliteit is volgens mij niet gebruikelijk. De vorige antwoorden kloppen inderdaad. Nederlanderschap wordt gedefinieerd a.d.h. van het paspoort dat de persoon heeft. Inkomen speelt zeker geen rol en inwonen bij familie ook niet. Als de persoon in de tussentijd een buitenlandse identiteit heeft aangenomen is hij nog steeds nederlander, zelfs als zijn/haar paspoort is verlopen. Alleen uitschrijving naar het buitenland zorgt voor verlies van nationaliteit

Een Nederlander met een dubbele nationaliteit kan *wel* zijn Nederlandse nationaliteit verliezen als hij/zij meer dan tien jaar buiten de EU/Antillen woont. Dit kan je overigens voorkomen door elke tien jaar je paspoort te verlengen. Zie Rijkswet op het Nederlanderschap, artikel 15.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100