Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe verloor het Vichy-regime aan/na einde wereldoorlog zijn status als wettige regering?

kun je - met enig understatement - de machtsovername van De Gaulle zien als een staatsgreep (gesteund door de geallieerden)?

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
1.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het Vichy-regime was al verdwenen toen De Gaulle aan de macht kwam.

Na de invasie door de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 en op 15 augustus 1944 in de Provence werd het Vichy-regime onder escorte van de Duitsers naar het oostelijker gelegen Belfort en later naar Duitsland overgebracht, omdat Hitler het regime niet meer vertrouwde. In Slot Sigmaringen aan de Donau ging de regering in ballingschap én in feitelijke gevangenschap.
Staatshoofd Pétain werd op 19 augustus 1944 in zijn residentie, hotel Parc te Vichy, door Duitsers van zijn bed gelicht. Een week later werd Vichy door de troepen van de Vrije Fransen bevrijd en hield De Gaulle een glorieuze intocht in Parijs.
Op 9 september 1944 presenteerde De Gaulle zijn nieuwe regering, met daarin veel verzetslieden, maar ook een aantal Vichy-bestuurders, die op het laatste moment waren overgelopen naar de Vrije Fransen. Op 21 oktober 1944 werd deze regering officieel erkend door de Verenigde Staten. De Gaulle reageerde hier vrij nuchter op: "De Franse regering constateert tevreden dat zij thans bij haar naam word genoemd."
Van een staatsgreep was dus geen sprake.
(Lees meer...)
SimonV
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding