Wie regeert er na de val van een demissionair kabinet?

De dagbladen speculeren op dit moment over de val van het huidige demissionaire kabinet, n.a.v. de eis van de PvdA m.b.t. de verhoging van de onderwijssalarissen. Is dat ooit eerder gebeurd en wie regeert er dan totdat er een nieuwe regering is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Één geval is enigszins, maar dus niet helemaal vergelijkbaar. Het kabinet-Kok II viel, in 2002, naar aanleiding van de publicatie van het NIOD-rapport over Srebrenica, 29 dagen voor al geplande reguliere verkiezingen. Het gevallen kabinet werd daarna demissionair. Het gevallen kabinet zal doorregeren tot er een nieuwe regering is gevormd. Er zijn vrijwel geen andere mogelijkheden. Toegevoegd na 5 minuten: Een gevallen kabinet regeert sowieso door tot er een nieuwe regering is gevormd. Het enige wat nu anders zou zijn, is het feit dat het kabinet al demissionair is en nu dan in die toestand alsnog zou vallen. Het is dan dubbel-demissionair, zou je -met wat ironie- kunnen zeggen. Historisch gezien een unieke gebeurtenis, maar praktisch gezien verandert er weinig tot niets.

In dat geval vraagt de koning aan de demissionair premier of hij een kabinet kan formeren uit de brokstukken van het gevallen kabinet, in dit geval zou dat dan een kabinet van uitsluitend VVD ministers zijn.

Een demissionair kabinet kan niet vallen. Van Tweedekamer.nl: Kan een demissionair kabinet vallen? Nee, want de premier heeft het ontslag van het kabinet al aangeboden aan de Koning. Wel kunnen een of meer demissionaire ministers uit eigen beweging opstappen.

Bronnen:
https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergad...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100