Op welke wijze draagt een minister bij aan de inhoudt van een wet en ogv welke wet behoort hij tot de wetgevende macht?

Het lijkt met dat een minister primair een uitvoerende macht heeft, maar daarnaast heeft hij ook een wetgevende macht. Primair lijkt me de wetgevende macht bij de staten-generaal te liggen, maar toch blijken de ministers die macht ook te hebben.

Maar hoe bepaalt een minister de inhoudt van een wet (en daarmee bedoel ik dus niet de AMVB's). Als een minister het zo wilt hebt en de staten-generaal (parlement) zus, heeft de minister dan alleen een soort adviseurstaak of heeft hij ook echt macht om 'zijn' wet door te drukken.

Maw op welke wijze/waardoor kan hij tot de wetgevende macht worden berekend? En op grond van welk (grondwettelijk) artikel is die macht gebaseerd?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetgevende_macht
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_regering#Wetgeving

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor de wetten in formele zin waar je op doelt, blijkt de wetgevende macht van de minister uit artikel 81 van de Grondwet. Daarin staat dat de vaststelling van wetten geschiedt door zowel de regering als de Staten-Generaal gezamenlijk. Uit artikel 82 blijkt voorts dat wetsvoorstellen kunnen worden ingediend 'door en vanwege de Koning' (die immers nog steeds deel uitmaakt van de regering, zie art. 42 Grondwet). Dat betekent dat de regering (lees ook: een of meer ministers) dus óók de bevoegdheid heeft om wetsvoorstellen in te dienen.

Bronnen:
http://maxius.nl/grondwet/hoofdstuk5/paragraaf1
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_in_formele_zin

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100