waarom worden de pandas uit china onder politebegeleiding van 30 man vervoerd?

ik zag laatst een filmpje op de tv over het vervoer van de panda's uit China, nu vraag ik me af, hoezo worden deze 2 panda's onder massale politiebegeleiding, met toeters en bellen, vervoerd, al vanaf de landingsbaan van het vliegveld, en het waren echt een stuk of 20 voertuigen. hoezo onder zoveel politiebegeleiding? het zijn toch maar dieren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De panda's zijn te leen. Na vijftien jaar moeten zij terug. Panda's worden niet zomaar door China geschonken, het blijft een zeldzaam gebaar. De panda's zijn in 'bruikleen' en er moet jaarlijks voor worden betaald. Ouwehands Dierenpark moet ongeveer een miljoen euro aan ‘huur’ betalen voor de panda’s. Dit is nog zonder de kosten voor het nieuwe pandaverblijf: Pandasia en de kosten voor verzorgers, eten voor de dieren, onderhoud, het invliegen van de dieren en de speciale cursussen die verzorgers in China moesten volgen. Vertegenwoordigers van het Ouwehands Dierenpark hebben ongeveer vijftien jaar geprobeerd om een panda-paar naar Nederland te krijgen. Aangezien de Chinese autoriteiten alleen overleggen op gelijk niveau moesten er gesprekken gevoerd worden met vertegenwoordigers van de Nederlandse regering, waarbij de premiers en het Koningshuis een rol hebben gespeeld. De goedkeuring van China om twee panda's uit te lenen werd bekend gemaakt tijdens het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in oktober 2015 en betekende een groot eerbewijs van China aan Nederland. Pandadiplomatie, zoals dit gebruik officieel heet, is een eeuwenoud Chinees gebruik. Het is een teken van vertrouwen en vriendschap als China de zeldzame dieren aan een land uitleent. Het symboliseert vooral het vertrouwen in de diplomatieke en handelsbetrekkingen. Worden de panda's ziek of wordt er, bij wijze van spreken, maar een haartje van deze diertjes beschadigd door onzorgvuldig vervoer, onzorgvuldige behandeling of nalatigheid dan is dat, en helemaal als de diertjes gestolen worden, een grote financiële schadepost voor Nederland, maar nog erger, een jarenlang niet te herstellen gezichtsverlies. Vandaar dus die enorme bewaking tijdens het vervoer tot aan de aflevering in Rhenen om de pandadiplomatie in veilige banen te leiden. Toegevoegd na 1 uur: De pandaberen die Nederland te leen heeft gekregen zijn Chinees staatsbezit waar Nederland dus zeer zorgvuldig mee om moet gaan.

Bronnen:
http://nos.nl/artikel/2167808-vijf-vragen-...
http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017...

Panda's zijn zeldzame dieren en daarom enorm duur: Ouwehands betaalt China een miljoen per jaar voor de twee reuzenpanda’s. Er zijn helaas genoeg criminelen die graag een dergelijk duur huisdier (of de huid daarvan) willen om mee te pronken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100