De Teevendeal was een geheime schikking uit 2000-2001 tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie en de drugshandelaar Cees H., waarbij de laatste een eerder in beslag genomen bedrag van 4,7 miljoen gulden werd terugbetaald omdat van dit geld niet kon worden bewezen dat het onrechtmatig verkregen was. Deze schikking werd buiten het zicht van de Belastingdienst en de FIOD gehouden. Ze is vernoemd naar toenmalig officier van justitie, later politicus, Fred Teeven.
De geheimhouding van de Teevendeal leidde vanaf 2014 tot een slepend politiek schandaal (de 'bonnetjesaffaire'). Eerst Teeven, inmiddels staatssecretaris van Justitie, en minister Ivo Opstelten traden af, daarna Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, en uiteindelijk ook Opsteltens opvolger Ard van der Steur.
De achtergrond van de Teevendeal is als volgt:
Cees H. werd in 1994 veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens grootschalige internationale hasjhandel. Na zijn veroordeling probeerde Justitie hem bovendien 500 miljoen gulden aan geschatte onrechtmatige winsten af te nemen, na onderzoek door de FIOD teruggebracht tot 21,7 miljoen. Het OM legde nog in 1994 beslag op H.'s bankrekening in Luxemburg, met daarop een saldo van 4,7 miljoen, maar kreeg zijn zaak niet rond. Eind jaren 90 besloten Teeven en zijn collega Ben Swagerman om met H. te schikken en genoegen te nemen met een bedrag van 750.000 gulden; de rest werd teruggegeven.
Teeven besloot echter ook om de schikking geheim te houden voor de fiscale autoriteiten in binnen- en buitenland. De rekening werd niet met saldo en al teruggegeven aan H., maar leeggehaald, waarna het geld terug naar H. vloeide via diens advocaat Piet Doedens.
- Bronnen:
-
https://nl.wikipedia.org/wiki/Teevendeal