De meeste politici hebben n spin dokter. Maar wat is n spin dokter?

En zijn er enkele voorbeelden te noemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een adviseur die "blunders" in de media probeert te voorkomen, die ervoor zorgt dat de bewuste politicus/partij goed voor de dag komt. Een bekende spin dokter was Jack de Vries. Ik vrees alleen dat hij momenteel even iets minder in zijn taak slaagt.

Dat is een adviseur die precies voorschrijft wat je moet doen en wat je moet zeggen.

Dat is (meestal) een mannetje die de marionet (politikus) bestuurt.

Een dokter is iemand die ergens knap in is. To spin (engels) betekent (overdrachtelijk) ergens een draai aan kunnen geven. Een spindoctor is daarom iemand die knap is in het geven van een draai aan een gebeurtenis en wel zodanig dat die gebeurtenis in een voor de betrokkene gunstig daglicht komt te staan.

Een spindoctor is een adviseur of voorlichter van een politieke partij of een politiek ambtsdrager, die de opdracht heeft het beleid van zijn opdrachtgever zo positief mogelijk naar buiten toe te presenteren en te verdedigen of zijn opdrachtgevers daarin te coachen. Zorgen dat die opdrachtgever zo goed mogelijk in het nieuws verschijnt. Het doel is het beïnvloeden van de publieke opinie. Voorbeeld is Jack de Vries, CDA campagneleider. Even uit de running vanwege een "affaire". En Kay van de Linde, Leefbaar Nederland-campagneleider, voormalig spindoctor van Pim Fortuyn en Trots op Nederland. Tot hij Trots op Nederland als "tot nu toe gebakken lucht" bestempelde.

Noem het de wijze achter de schermen. Een bekende is Doktor van Leeuwen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100