Wat zijn de negatieve (economische) gevolgen van deflatie

Er is nu spraken van deflatie in de Amerikaanse economie. Dit schijnt ook gebeurt te zijn in de jaren 30 met desastreuze gevolgen. Maar wat zijn die gevolgen?

Zelf heb ik al bedacht dat de schulden ook hoger worden en kan me voorstellen dat dat voor Amerika niet echt positief is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een stevige deflatie kunnen banken geen spaargeld meer aantrekken en dus ook geen geld meer uitlenen. Banken verdienen hun geld door een rente te vragen die iets boven de inflatie ligt aan bedrijven en een iets lagere rente aan te bieden aan spaarders. Als de inflatie negatief wordt (deflatie), kan de rente die banken moeten zetten theoretisch ook negatief worden. Dit geeft een bizarre situatie waarin je je spaargeld op de bank kan zetten voor een negatieve rente; over een jaar krijg je van de bank minder geld dan je ingelegd hebt. Hierdoor gaan mensen hun geld niet meer naar de bank brengen, maar stoppen het in een oude sok: dan houd je tenminste precies net zoveel geld over als je ingelegd hebt. Als dat gebeurt, hebben de banken geen geld meer, en dus ook geen geld om uit te lenen aan bedrijven, die dat geld juist nodig hebben om een machine of iets dergelijks te kopen. De bedrijvigheid stopt dan.

De reeële rente stijgt wat nefast is voor personen en bedrijven met hoge schuldgraad. Het grootste gevolg is evenwel dat velen gewoon een hun investeringen uitstellen : van een huis tot een koelkast en van ipod tot een computer omdat we met zijn allen de kranten lezen en beseffen dat de deplatie van de vs naar europa komt.

Als er sprake is van deflatie dan stellen mensen het kopen van artikelen uit. Immers, als je nog wat langer wacht, is alles nog goedkoper. Gevolg: de winkels verkopen minder, blijven langer met hun voorraad zitten en bestellen minder bij de fabrieken. Dit betekent dat de fabrieken niet voldoende orders binnen krijgen en mensen moeten ontslaan. Het ontslaan van mensen betekent dat de algemene koopkracht achteruit gaat (want men heeft minder geld) en men minder kan kopen. Ergo: vicieuze cirkel. Vanochtend op het radio 1 journaal gehoord dat een deflatie zelfs desatreuzer kan zijn dan een inflatie...

Het is niet zo enorm desastreus. Alleen de huizenprijzen zijn wat gedaald en de energieprijzen zijn wat gedaald. Volgens het nieuwsbericht is het einde al in zicht. In het bronartikel meer info over deflatie.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Deflatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100