Is een kabinet wel eens binnen dagen gevormd in Nederland?

Dus dat men waarschijnlijk van te voren al wist, met wie men in zee wilde, of dat men met dezelfde partij(en) ging doorregeren?

Normaliter duurt het altijd weken voordat het rond is. Zijn er meerdere gesprekken nodig etc. Althans zolang ik een beetje de politiek volg, was dat vroeger wel eens anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, niet binnen dagen. De snelste formatie was die van het kabinet-Drees I in 1948, namelijk 31 dagen. De langzaamste formatie: in 1977 gingen er na de verkiezingen 208 dagen overheen voor het kabinet-Van Agt I werd beëdigd.

Bronnen:
https://www.parlement.com/id/vhnnmt7mnnzb/...

Ja, het kabinet Balkenende III (dat regeerde van 7 juli 2006 tot 22 februari 2007) werd binnen zeven dagen gevormd. Dit was overigens niet een kabinet dat na verkiezingen aan de macht kwam. Het vorige kabinet (Balkenende II) was gevallen omdat D66 uit de coalitie van CDA-VVD-D66 was gestapt na een conflict over het functioneren van VVD-minister Verdonk. CDA en VVD gingen toen verder als minderheidskabinet. De belangrijkste taken voor dit rompkabinet waren het voorbereiden van de vervroegde verkiezingen op 22 november 2006 en van de begroting van 2007.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Balk...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinetscris...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100