Waarom hecht Nederland zo veel aan vrij grensverkeer?

Er is de laatste tijd heel wat te doen over het Schengen verdrag. Krachtens dat verdrag kunnen burgers zonder controle binnen het Schengengebied reizen. Nederland wil dat blijkbaar heel graag zo houden. Maar waarom? Sinds 2005 moeten we ons allemaal kunnen legitimeren. Ik heb mijn ID bewijs sindsdien vaker moeten laten zien dan mijn paspoort in de tijd voor Schengen. Wat is er dan tegen ID controle aan de grens?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het Schengengebied kwam tot stand toen vijf EU‑lidstaten in 1985 besloten om de controles aan de binnengrenzen af te schaffen. Op een continent waar landen vroeger met hand en tand hun grondgebied verdedigden, bestaan veel grenzen nu enkel nog op kaarten. Schengen is niet alleen tastbaar, populair en succesvol maar ook van grote betekenis voor het dagelijks leven en onze samenleving. Na de twee wereldoorlogen lukte het om het vertrouwen op te bouwen, de veiligheid te waarborgen en de grenzen open te stellen. Er werden gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, het asielbeleid en de samenwerking tussen politie en justitie. Men kon de trein pakken of de auto en moeiteloos de buren bezoeken en probleemloos door de aangesloten landen reizen. Geen lange wachttijden meer aan de grenzen, alle benodigde papieren kon men thuis regelen. Iedereen blij. Het zijn de bijkomstige redenen, maar niet de voornaamste, dat men nu aan het vrije grensverkeer in het Schengengebied wil vasthouden. (Momenteel wil ook niet iedereen dit nog langer, volgens Syp Wybia, journalist, columnist en schrijver van het boek “Vervlogen visioenen” over de Europese eenwording). De totstandkoming van het Schengengebied is een van de grootste prestaties van de EU en was tot op heden onomkeerbaar. Men dacht dat het de verschillende bevolkingen dichter bij elkaar zou brengen. De belangrijkste (en zeer begrijpelijk) reden dat men kost wat kost aan dit vrije grensverkeer wil vast houden en er geen afstand van wil doen is, dat de totstandkoming van de Schengenovereenkomst één van de grootste prestaties is die de EU in al die jaren tot stand heeft gebracht. De Eu vindt zelfs dat wij dit gezamenlijke project niet alleen moeten beschermen maar ook moeten versterken en uitbreiden.

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015...
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esr...

Wachten. Niemand heeft zin om een half uur in de rij te gaan staan voor een controle. Toen ik nog naar litouwen reed met de duits-poolse en pools-litouwse grenscontroles vond ik dat de irritantste momenten van de rit. Toegevoegd na 31 seconden: Niet hoeven wachten, is dus het antwoord op je hoofdvraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100