Wat zijn de gevolgen van het verlopen van je paspoort als gevolg van het feit dat er niet gevlogen werd?

Je zit op een ver eiland ergens in de Stille oceaan. Je had gedacht vóór het verlopen van je paspoort weer thuis te zijn. Maar dan is er dit onvoorziene oponthoud en zit je met een ongeldig paspoort.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vaak moet je paspoort voor verre bestemmingen nog minstens een half jaar na terugkomst geldig zijn. Dus dan heb je het probleem niet. Verder kun je op dat moment ook contact opnemen met de douane. Ik heb een keer tijdens een uitwisseling meegemaakt dat iemand uit de groep een paspoort van een andere groepsgenoot in haar koffer had die later zou vliegen. Er is toen contact opgenomen met de douane om te regelen dat ze toch naar Nederland kon komen. Iets soortgelijks zal in een dergelijke situatie ook gebeuren. Toegevoegd na 1 minuut: Je kunt ook een noodpaspoort aanvragen bij de Marechaussee. Zie bron.

Volgens mij is dit alleen theoretisch mogelijk aangezien men vaak eist dat bij vliegreizen je paspoort nog geldig is tot 3 maanden na je vakantie. Dit doen ze dus om te voorkomen dat je inderdaad met een verlopen paspoort zit opgescheept als je een tijd(je) langer op je vakantieadres moet verblijven dan gedacht (bijvoorbeeld door ziekte of door een vliegverbod). Mocht je onverhoopt toch zo lang ergens zitten dat je paspoort is verlopen moet je een nieuw paspoort aanvragen via de Nederlandse ambassade in het land waar je bent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100