In de nieuwe campagne van Verkeer & Waterstaat, zit een spelfout. Is dit met opzet gedaan?

"Hou je aan de snelheidslimiet."

Op school heb ik altijd geleerd dat het "Houd je" moet zijn. Is dit met opzet gedaan of is dit een typisch voorbeeld van het vereenvoudigen van de Nederlandse taal?

http://www.verkeerinbeeld.info/jml/index.php?option=com_content&task=view&id=583&Itemid=120&joscclean=1&comment_id=19

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is niet echt fout. 'Houd je'komt iets formeler over, dat wel. In andere overheidscampagnes komen gelijksoortige slordigheden voor. Bijvoorbeeld de campagne voor de website ikkan.nl van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werft met de uitspraak "Je kan wat" wat toch overduidelijk "je kunt iets" had moeten zijn.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/hou.php

het hoort inderdaad houd te zijn, ookal zeg je hou. ik denk niet dat het met opzet was. want de spellingscontrole vind hou niet fout.

Dit is geen spelfout. Houd en hou zijn beide correcte werkwoordsvormen. Het gebruik van het woord 'houd' is een meer formele manier van uitdrukken, maar dus niet noodzakelijk. Toegevoegd na 2 minuten: Overigens is het bij de gebiedende wijs enkelvoud zelfs heel gebruikelijk dat de d wordt weggelaten.

Het mag allebei. Eigenlijk is 'hou' spreektaal en 'houd' schrijftaal, maar tegenwoordig mag je dit door elkaar gebruiken.

Hou is de gebiedende wijs van houden. Geen spelfout dus.

Het is ook" goeie vraag",terwijl we (bijna)allemaal weten,dat het" goede vraag" moet zijn! Ik denk,dat ze een beetje popi over willen komen.Dus idd met opzet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100