is het nou echt verplicht om je identiteit te tonen bij een verkeerscontrole?

Naar mijn idee mag de politie alleen je identiteit vorderen als er sprake is van een vermoeden van een strafbaar feit, dus random voertuigen aan de kant zetten en vervolgens natrekken van de identiteit zou dan toch eigenlijk niet moeten kunnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren die toezicht houden op de naleving van wetten, kunnen u vragen om een geldig identiteitsbewijs. Bijvoorbeeld boswachters, belastinginspecteurs en milieu-inspecteurs. De identificatieplicht geeft de politie of toezichthouders niet de bevoegdheid zonder reden uw identiteit te controleren.

Als er een reden voor is (het uitvoeren van een politietaak bijv.) : ja, dan moet je op eerste verzoek je identiteit kenbaar maken. Het is niet nodig dat je verdacht wordt van een strafbaar feit. "Wie mag vragen naar mijn identiteitsbewijs en wanneer? Een politieambtenaar, een toezichthouder en een conducteur mogen naar uw identiteitsbewijs vragen. De identificatieplicht betekent dat u zich in bepaalde situaties moet identificeren. Identiteitscontrole alleen met reden De identificatieplicht geeft de politie niet de bevoegdheid zonder reden mensen aan te houden om hun identiteit te controleren. Het verzoek om identificatie moet nodig zijn voor de uitvoering van de taken van de politie. Bijvoorbeeld bij verkeerstoezicht, hulpverlening bij een ongeluk of opsporing van strafbare zaken. Toezichthouders hebben dezelfde bevoegdheden als de politie om naar het identiteitsbewijs te vragen. Hieronder staan voorbeelden van situaties waarin een identiteitscontrole kan plaatsvinden: een auto rijdt 's nachts rond op een industrieterrein; er vindt op straat of in een café een schietpartij plaats en het is relevant voor het onderzoek om de identiteit van (mogelijke) getuigen vast te stellen; hangjongeren veroorzaken overlast in de openbare ruimte; er is brand en de (mogelijke) brandstichter kan zich bevinden tussen de toegestroomde belangstellenden; bij evenementen als voetbalwedstrijden en demonstraties waarbij rellen ontstaan; bij onrust of dreigend geweld in uitgaansgebieden en op openbare manifestaties."

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...

Ja, het is verplicht. Dit heeft niets te maken met identiteitscontrole, maar met controle van het bezit van rijbewijs+ autopapieren. En je bent verplicht rijbewijs+autopapieren te kunnen tonen, om te bewijzen dat je bevoegd bent om auto te rijden.

Ja, het is verplicht. De contro;eur heeft op dat moment namelij het vermoeden dat je je kentekenbewijs en rijbewijs niet bij je hebt. En dat zijn strafbare feiten. Q.e.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100