waarom is Israel niet blij met het ICC?

Israel is woedend over het onderzoek dat het ICC zal uitvoeren over mogelijke oorlogsmisdaden in de Gaza strook. Maar dit is toch de minst gewelddadige manier die Palestina kan gebruiken om de onschuldige doden te wreken en rechtvaardigheid te laten zegevieren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Net als bijvoorbeeld de V.S., China en Rusland weet Israël heel goed dat zij veel rechtszaken kunnen verwachten wanneer zij zich zouden aansluiten bij het ICC. Dat heeft niet zozeer te maken met een islamitisch machtsblok (de islamitische landen die bij het ICC zijn aangesloten zitten in tal van internationale samenwerkingsverbanden waar Israël wél bij aangesloten is), maar met hun interpretatie van het oorlogsrecht en het schenden van internationale afspraken. Israël is al talloze keren op de vingers getikt vanwege het schenden van het oorlogsrecht, http://nos.nl/artikel/675514-hrw-israel-schendt-oorlogsrecht.html http://www.rodekruis.nl/dit-zijn-we/humanitair-oorlogsrecht/actueel/israelische-nederzettingen-in-de-westelijke-jordaanoever http://www.nrc.nl/nieuws/2014/07/30/tientallen-palestijnen-gedood-in-gaza-vn-beschuldigt-israel-van-beschieten-school/ Het in stand houden van een apartheidsregime, http://www.dewereldmorgen.be/blog/adri/2014/08/02/snoep-voor-israelische-soldaten-kanker-voor-de-burgers-van-gaza http://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-makdisi-israel-apartheid-20140518-story.html http://electronicintifada.net/content/un-rapporteur-compares-israel-apartheid-south-africa/6779 http://rt.com/news/201379-israel-palestinians-separate-buses/ En het stichten van illegale nederzettingen, http://en.wikipedia.org/wiki/International_law_and_Israeli_settlements http://www.theguardian.com/world/2014/jun/12/dfismay-israeli-illegal-settlements http://www.afsc.org/resource/israel%E2%80%99s-settlement-policy-occupied-palestinian-territory Al met al heeft Israël tientallen resoluties aan de laars gelapt, meer dan welk land dan ook sinds de oprichting van de VN. Dit nog afgezien van de enorme hoeveelheid resoluties die door de V.S. zijn gevetood. http://www.foreignpolicyjournal.com/2010/01/27/rogue-state-israeli-violations-of-u-n-security-council-resolutions/ http://unispal.un.org/UNISPAL.NSF/0/0F38408DAC179AFB85257B10006D19B2 Het oorlogsrecht zal het zwaartepunt zijn in mogelijke rechtszaken. Iedere (zelfmoord)aanslag, of deze nu door een Palestijn is gepleegd of niet, wordt beantwoord met excessief geweld en/of het stichten van illegale nederzettingen.

Er zijn twee redenen: 1. Israel weet dat het oneerlijk behandeld wordt door internationale organen als de VN enz., vanwege de invloed van het machtsblok van islamitische landen (een derde van de stemmen). 2. De Palestijnen schenden de vredesverdragen met Israel, waarin zij hebben toegezegd om vrede te sluiten - en daarom niet het conflict te juridiseren door naar internationale organen te stappen. Dat brengt vrede niet naderbij - integendeel.

Bronnen:
http://likud.nl/2010/12/moslim-machtsblok-...
http://likud.nl/2014/04/mislukte-vredesbes...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100