de Europese grondwet werd in 2005 door Nederland en Frankrijk verworpen. Maar ook Ierland wordt in dit verband genoemd. Hoe zit dat precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Ieren hebben op 12 juni 2008 via een referendum Het Verdrag van Lissabon afgewezen. De voornaamste redenen om tegen te stemmen waren een gebrek aan kennis over het verdrag, angst dat de Ierse identiteit en de eigen waarden verloren zouden gaan, de vrees dat de traditionele Ierse neutraliteit op het gebied van buitenlands beleid niet meer kon worden gehandhaafd, en de vrees dat de gunstige Ierse belastingwetgeving zou worden aangepast. Het Ierse 'nee' zorgde voor veel ophef in de rest van de Europese Unie. Al snel werd de Ierse regering gevraagd om nogmaals een referendum te houden. In ruil voor het houden van een tweede referendum kreeg de Ierse regering een aantal toezeggingen. Tijdens de Europese top van juni 2009 is overeengekomen dat het verdrag zelf niet zou worden aangepast. Om de afspraken met de Ieren vast te leggen werd een juridisch bindende verklaring ondertekend. In die verklaring legde de Europese Raad uit hoe het verdrag uitgelegd moet worden. Er werd tegemoet gekomen aan de Ierse zorgen. Zo werd vastgelegd dat de Ierse neutraliteit niet zou wordt aangetast, het Ierse beleid rond abortus, euthanasie, onderwijs en de belastingwetgeving niet hoeft worden aangepast, en dat de Ieren hun eigen Europees Commissaris mochten behouden. Er was oorspronkelijk sprake van een nieuw systeem waarbij de lidstaten maar twee van de drie zittingsperioden van de Europese Commissie een eurocommissaris mochten leveren. Bij de eerstvolgende verdragswijziging zou de verklaring pas officieel worden toegevoegd. Hierdoor kon worden voorkomen dat de andere landen het verdrag opnieuw moesten ratificeren. Bij het tweede referendum op 2 oktober 2009 heeft de Ierse bevolking vóór goedkeuring van het Verdrag van Lissabon gestemd. Een ruime meerderheid van 67,1 procent stemde vóór, 32,9 procent was tegen. De opkomst was 58 procent. Het scenario dat de Ieren een tweede keer vóór zouden stemmen was de Ieren niet vreemd. Bij de goedkeuring van het Verdrag van Nice in 2001-2002 stemden de Ieren in een eerste referendum tegen, om na enige tijd en nieuwe onderhandelingen alsnog 'ja' stemmen.

Bronnen:
http://www.europa-nu.nl/id/vi8ibc9gi4z0/ve...

Ierland had het verdrag van Maastricht al in een referendum afgewezen toen de kwestie over goedkeuring van de Europese grondwet speelde. Een referendum daarover is in Ierland (evenals in veel andere landen) niet gehouden omdat Frankrijk en Nederland de grondwet al in een referendum hadden afgewezen en unanieme aanvaarding (een voorwaarde voor invoering) toen al niet meer mogelijk was.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Referendum_ov...

Na de afwijzing van de Europese grondwet in 2005 door Nederland en Frankrijk, werd gewerkt aan de oprichting van het Verdrag van Lissabon. Op 13 december 2007 werden de Europese regeringsleiders en staatshoofden het eens over het nieuwe verdrag. Vanaf dat moment moesten alle EU-landen het verdrag goedkeuren. Dat kostte twee jaar. In 2008 stemden de Ieren in een referendum nog tegen het verdrag. Er werden concessies gedaan aan Ierland, en in oktober 2009 stemden de Ieren in een tweede referendum vóór.

Bronnen:
http://www.europa-nu.nl/id/vhg2o6nswyzr/to...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100