Mag de politie (zonder zwaailicht/sirene) de verkeersregels negeren?

Ik zie soms politieagenten fietsen in voetgangergebied, of autorijden op het fietspad. Zonder waarschuwingstekens. Mogen ze dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

JA... Dit mag de politie als zij in het kader van de functie hier om welke reden dan ook de noodzaak toe zien om dit te doen. Eén (BOA) Bijzonder Opsporings Ambtenaar heeft in functie de bevoegdheid om (binnen de zeer ruime grenzen) de wet te overtreden... BOA staat overigens niet alleen voor die vervelende stadswachten, maar dit is dus ook de politie. Verder zijn de boswachters, brandweer inspecteurs, R&W inspecteurs, FIOD ECD, AIVD, etc. ook allemaal BOA... Dit wilt overigens niet zeggen dat zij ook onschendbaar zijn. Want dit is alleen de Koningin en Ambassadeurs die formeel onder de wetgeving van het desbetreffende land vallen. En niet geheel onbelangrijk de politici die binnen de gracht van het "Binnenhof" bepaalde uitspraken doen. Mits zij daar daadwerkelijk kantoor houden...

Nee, dat mag niet. Helaas heb ik het toch vaker zien gebeuren. Associaal is dat. Het sirene moet trouwens uitzijn als ze niet in de buurt zijn van een kruispunt. Officieel dan.

Ik dacht van niet. Volgens mij moet de politie zonder seinen zich gewoon aan de verkeersregels houden zoals alle anderen. Dan zijn ze gewoon weggebruikers.

De politie mag alles... Ze spreken zelfs recht met kromme argumenten... En als ze iets doen wat niet mag, dan verzinnen ze overmacht... Worden ze dan toch veroordeeld voor iets wat niet mag, dan komen ze onder de straf uit... Voorbeeldjes: De hoofdcommissaris van Politie in Utrecht parkeert zijn auto op het trottoir voor het bureau en elke agent weet dat hij een reprimande krijgt als hij een bon uitschrijft... Parkeerpolitie parkeert midden op de weg om jou een bon te geven als je te lang op een parkeerplek staat... Bij een blik op de weg scheurt de politie nog veel harder om een auto in te halen om die op de bon te slingeren. Raar eigenlijk dat als je een tikje te hard rijdt plotseling een titel krijgt: Snelheidsduivel. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut... Dus Ja dat mag, want ze doen het toch... De wet geldt namelijk niet voor hen die de wet handhaven...

Ha, dat Bigfurrymonster; Ja hoor, dat mag wel; de politie heeft een algehele ontheffing van de verkeersregels. Dat betekent niet dat ze alles maar blind mogen doen en laten, zo mogen ze nog steeds het overige verkeer niet in gevaar brengen of onnodig hinderen en pas als de blauwe lampen en sirenes worden gebruikt hebben ze voorrang op het overige verkeer.

Volgens mij alleen met een geldige reden; bijvoorbeeld noodsituatie. Probleem alleen is dat niemand dat kan controleren waardoor sommige agenten standaard de regels aan hun laars lappen.

Ja tuurlijk mag dat. Ik ben zelf agent en je kan nou eenmaal niet altijd je zwaailicht aanzetten als je moet ingrijpen. Natuurlijk maken we hier ook wel eens misbruik van ;).

Het schijnt te mogen, maar ze maken er ook misbruik van. Ik heb meegemaakt dat de politie over de vluchtstrook langs de file rijdt. Niet veel mis mee. Maar toen ik stopte bij het benzinestation stonden ze daar koffie te drinken. Dat leek mij echt geen noodsituatie.

Ja, als dit voor hun beroep noodzakelijk is mag dit. Ook als het géén spoedgeval is. Ze krijgen echter géén voorrang als ze niet met zwaailicht&sirene rijden.

Ook al wordt er misbruik van gemaakt, ze zullen dat soort dingen moeten mogen. Bijvoorbeeld de fietsagent: beetje triest als die een misdadiger achtervolgt, maar kwijtraak omdat de overvaller in kwestie een voetgangersgebied inrent of omdat er een licht op rood staat. En ook de agenten in een auto zullen soms de verkeersregels moeten overtreden: beetje triest als de vogels gevlogen zijn omdat ze de sirene van verre hoorden aankomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100