Waarom moet er over de indiening van een motie worden gestemd?

Wanneer een Tweede Kamerlid een motie indient, wordt eerst aan de Kamer gevraagd of de indiening (dus niet de inhoud van de motie) voldoende gesteund wordt.
Waarom gebeurt dit? En is het antwoord hierop wel eens nee geweest?

Ik volg de politiek vrij intensief, maar tot nog toe gaat het altijd als volgt:

De Kamervoorzitter vraagt of de indiening van de motie voldoende wordt ondersteund, werpt een korte blik naar de bankjes en concludeert dat dit het geval is en dat de motie deel uit zal maken van de beraadslagingen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er wordt niet gestemd over het indienen van een motie, maar voor het indienen zijn een minimum aantal indieners nodig. Als ik het goed heb, moeten dat ten minste vijf kamerleden zijn. Toegevoegd na 27 minuten: Ja, in lid 1 van artikel 66 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal staat het zo vermeld: "Artikel 66 Indienen moties 1. Een lid dat het woord voert kan daarbij moties over het in behandeling zijnde onderwerp indienen. Zulk een motie moet kort en duidelijk geformuleerd, op schrift gebracht en door de voorsteller ondertekend zijn; zij kan alleen in behandeling komen indien zij door ten minste vier andere leden wordt mede ondertekend of ondersteund." Er zijn dus vier mede-ondertekenaars of ondersteuners van een motie nodig. Mogelijk kijkt de voorzitter even naar de indiener van de motie of de fractiesecretaris (van de fractie van de indiener) om over die ondersteuning bevestiging te krijgen.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006023/geld...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100