Wat voor effect zou verplicht stemmen hebben op de uitkomst van de verkiezingen?

Zou men zich meer gaan interesseren in de politiek of zal men maar "wat" invullen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dan zou een beetje chaos zijn bij het tellen van de stemmen..

Een groot deel van die kiezers zal denk ik een hele oppervlakkig gerichte stem uitbrengen. Gewoon iets positiefs dat ze toevallig op het nieuws hebben gehoord of iets dergelijks kan dan hun stem al bepalen. Ik denk dat het de campagne-drift van de partijen zal vergroten.

wat.... met onze grondwet ga trouwens niet verder komen dan opkomstplicht

ik zou dan iets stemmen wat ze liever niet hebben. om dat ik niet van die pligt hou

Dan gaan alle protest stemmen naar de kleine partijen, waardoor hun meer macht krijgen, maar in principe niet in staat zijn om een land te regeren.

Helaas zijn er studies die aantone dat men dan veeleer conservatief stemt zoals zijn ouders of gewoon apathisch om snel er van af te zijn. Anderzijds is er het argument dat vele mensen hun leven lang gestredn hebben juist omwille van het universele stemrecht, zowel voor vrouwen als voor mannen en dat geldt voor de meeste landen in deze wereld. Dus zijn we dat verschuldigd aan deze pioniers van de democratie.

Als er meer historisch besef onder de bevolking was, dan zou men de waarde van het stemrecht zien. Ik zie de opkomstplicht (meer kan het niet zijn) als een reminder om toch eens na te denken over de manier waarop je wilt dat de maatschappij wordt ingericht. Maar veel mensen laten zich het hoofd op hol jagen met geleuter over achterkamertjespolitiek e.d. Er zijn voldoende politieke partijen, die een keuze mogelijk maken. En tegenwoordig kan je met internet (vroeger alleen met de krant) makkelijk uitzoeken wat bij je past. Het effect zou nu zijn: dat de waan van de dag het meest wordt vertegenwoordigd. Blanco stemmen worden ook meegeteld, want er is een bepaalde verdeelsleutel die dan altijd in het voordeel van de grootste partijen werkt.

Opkomstplicht zou wel eens een electoraat kunnen mobiliseren dat een grote affiniteit heeft met wat in navolging van Leggewie (1987) betiteld kan worden als rechtspopulisme. Er is een reëel gevaar dat door selectieve opkomst belangen en gevoelens ondervertegenwoordigd worden in de politiek. Opkomstplicht is echter geen goed middel om dat gevaar af te wenden. Een variabele mate van deelname aan de verkiezingen bevordert de levendigheid van de politiek.

In Belgie is het wel verplicht. Daar heeft Vlaams Belang veel stemmen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100