Norbert Klein en 50plus. Wat is nu exact de situatie?

Ik heb het artikel http://www.nu.nl/politiek/3788528/norbert-klein-blijft-in-fractie-50plus.html gelezen, maar het kan aan mij liggen. Dit artikel roept meer vragen op en dan antwoorden. Kan een expert uitleggen wat nu de situatie is en waarom kan het zo zijn dat een tweemansfactie die zich splitst beide uit naam van 50plus kan spreken. Graag verwijziging naar de juiste artikelen? Ook vraag ik mij af of ik zo dom ben of nu.nl zo onduidelijk is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aangezien Norbert Klein destijds (2013) unaniem door de adviesraad en de ALV eerst als fractieleider en later als politiek leider van 50PLUS werd benoemd heeft hij namens de partij politiek mandaat gekregen. Iets wat Martine Baaij (afgesplitst onder de naam Fractie Baaij) niet heeft. Dat het Hoofdbestuur van 50PLUS haar steun nu aan Baaij geeft kan hier verandering in gaan brengen. Als zowel adviesraad als ALV het hoofdbestuur hierin volgen dan zal Klein zijn mandaat kwijtraken en verhuist dit naar Baaij. Dinsdag 3 juni zullen we zien hoe de 2e kamerleden hiermee omgaan. Is alleen een beslissing van een HB genoeg om het mandaat te switchen of ziet men toch Klein nog als de officiële vertegenwoordiger van 50PLUS. Mocht men Baaij erkennen als Fractie 50PLUS dan zal Klein die naam mogelijk kwijtraken en dan hoogstwaarschijnlijk onder de naam Fractie Klein doorgaan. Maar of de 2e kamer daadwerkelijk over deze macht beschikt daar zijn de deskundigen die ik geraadpleegd heb het niet over eens. Immers de fractie bepaalt zelf zijn naam en deze wordt eigenlijk nooit opgelegd. Dit alles neemt niet weg dat beiden legitieme volksvertegenwoordigers zullen blijven voor de 50PLUSSERS. Immers in Nederland kiezen we in het kieshokje niet op partijen maar op personen. Met andere woorden de gekozen volksvertegenwoordigers kunnen los van de partij opereren (zonder last en ruggespraak) en hun door de kiezers verleende mandaat kan hen niet door de partij worden ontnomen.

Bronnen:
http://nos.nl/artikel/558982-50plus-kiest-...
http://www.50pluspartij.nl/50plus/index.ph...

Ik vind deze tekst van http://www.nu.nl/politiek/3788528/norbert-klein-blijft-in-fractie-50plus.html de vreemde situatie wel duidelijk uitleggen: "Dat Klein in de Kamer de naam 50Plus blijft voeren, heeft volgens Baay te maken met het Kamerreglement. Hij is daarbij echter geen vertegenwoordiger meer van 50Plus, zei Baay." Norbert Klein is nu dus de vertegenwoordiger van de fractie van 50Plus (-zo zijn nu eenmaal de regels van de Tweede Kamer: de fractievoorzitter vertegenwoordigt de fractie-), Martine Baay is nu de vertegenwoordiger van de partij van 50Plus. Aanstaande dinsdag 3 juni 2014 moet de Tweede Kamer besluiten wat er nu verder moet gaan gebeuren. Overigens staat een en ander ook duidelijk (vind ik) op NOS Teletekst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100