Waarom kun je wel bankieren via Internet maar niet stemmen ?

Waarom is het niet mogelijk om anno 2014 je stem voor een verkiezing online door te geven ? Internetbankieren is toch minstens zo risicovol met het oogpunt op fraude ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn wat lastige punten. - De identiteit van de stemmer moet worden vastgesteld door vergelijking van een origineel identiteitsbewijs met de gegevens in het register van de verstuurde stempassen. Dat is een controle die alleen een mens kan doen. - Gegarandeerd moet worden dat iedereen één en niet meer dan één stem kan uitbrengen. - Gegarandeerd moet worden dat iedereen dit geheel zelfstandig en zonder dwang doet. In een stembureau is het stemgeheim gegarandeerd. Op een andere plaats niet. Toegevoegd na 2 minuten: Verder is er nog hetzelfde bezwaar als bij het gebruik van stemmachines: er is geen enkele controle mogelijk dat het digitaal vastgestelde eindresultaat overeenkomt met de keuze van de mensen. Daarom werd er op een gegeven moment weer met het rode potlood gestemd.

De stemming moet anoniem gebeuren. Als je thuis via internet stemt, kan jij onmogelijk bewijzen dat je anoniem stemt. Zelfs als je een vriend of familielid vrijwillig mee zou laten kijken naar je scherm tijdens de stemming, ben je in overtreding. Daarom is stemmen via internet onmogelijk.

Kieswet is gebaseerd op de grondwet. En de grondwet verander je niet zomaar. Dus hierdoor loopt de grondwet altijd achter op technische mogelijkheden. Stemmen via internet is vergelijkbaar met schriftelijk stemmen en dat kan alleen als je niet geschreven bent in een Nederlandse gemeente. Om het stemmen via internet mogelijk te maken dient de kieswet veranderd te worden en daarvoor is een meerderheid in de Tweede en de Eerste kamer voor nodig. En de kieswet is wel een bijzondere wet en als hier te veel aan veranderd loop je het risico als wetgever de basis waarop de wet mag veranderen verliest. En dan zit je met een niet wettige regering. Dus je hebt staatrechtelijke specialisten en het advies van de raad van staten nodig. En de raad van staten is een zeer conservatieve groep van mensen. Voor het bankieren via internet is geen wet wijziging voor nodig, dus dat is veel sneller geregeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100