Waarom wil de regering de "Slimme Energiemeter"?

De slimme energiemeter verklapt je energieverbruik. Aan mij. En aan de energiemaatschappij. Wat is de winst daarvan?
Al mijn radiatoren in huis hebben thermostaatknoppen, de huisgenoten gebruiken ze naar behoren. Ik heb dubbel glas. De thermostaatklok schakelt de CV om 11 uur 's avonds uit, en 's ochtends om 7 uur weer aan.
Ik heb niet meer licht aan dan strikt noodzakelijk. Spaarlampen waar mogelijk. Spaardouchekop. Zuinig met de wasdroger. Aardappeltjes garen ook bij 93 graden, dus 5 minuten voor tijd kan het gas uit. Bij ovengerechten kan de oven altijd 10 minuten eerder uit dan het recept aangeeft. Verder: stekkerblokken met schakelaars voor de computers en stereo. Standby vermijden we: úítzetten die tv!
Doen we al jarenlang. En toch nog vorig jaar 2% minder stroom verbruikt!
Wat zou ik dan nog moeten met een "Slimme Energiemeter"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"De nieuwe digitale energiemeter dreigt op straffe van een fikse boete verplicht te worden gesteld, tot grote woede van de Consumentenbond. Het apparaat zou namelijk ook nog grote nadelen kennen. Zo krijgen netbeheerders als Continuon en Essent Netwerk zeer nauwgezette privé-informatie over burgers via de meter binnen. Ook verbruikt de stroomteller zelf stroom. Bovendien klagen consumenten dat het apparaat niet in staat is meteen terug te draaien bij huishoudens die bijvoorbeeld via zonnepanelen zelf elektriciteit opwekken." "Ook netbeheerders kunnen voortaan zien wanneer iemand douchet en hoe warm. Of hij een magnetronmaaltijd nuttigt, zelf kookt en of het toilet een grote boodschap moet verwerken." Eerder bleek al uit een privacytoets van de Universiteit van Tilburg dat de invoering van de slimme energiemeter in strijd was met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens." Leest u dat goed?? "Bedoeling is energieverspilling te beperken." My ass!! De meter verbruikt zelf extra stroom!! Goed voorbeeld doet goed volgen?? Sorry dat ik 't zeg, maar fl**** op met die rommel. Er zijn 10 betere methoden die de regering beter eerst kan doen dan deze dure, onflexibele meters te plaatsen die waarschijnlijk later weer vervangen moet worden omdat in de toekomst vele mensen zelf hun stroom gaan opwekken middels zonnepanelen bijvoorbeeld. Die kosten komen hoe dan ook echt wel weer op 't bordje van de consument terecht, hoor. Maar de privacy problemen zijn nog groter.

Bronnen:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3596445...

Daadwerkelijk zien wat je verbruikt...

ik werk bij oxxio en geloof me het is voor ''jullie ''als klant ook veeeeeeel beter op den duur, er wordt geen gebruik meer gemaakt van geschatte standen , je hoeft als klant geen correctieformulieren meer op te sturen ALLES KLOPT ,geen gezeik met verschillen meer, geef het ff tijd en je zal zien.DAT HADDEN ZE VEL EERDER MOETEN DOEN!!

Jaja, big brother is watching you.. Die energiemeter gaat er bij mij niet in. Ze willen controle over ALLES hebben. Sommige dingen kunnen ze niet controleren en dat moeten ze maar accepteren. Het electronisch patienten dossier, precies hetzelfde verhaaltje. Het is niet relevant om te weten. Bepaalde info is geen probleem. Als ik zelf zou kunnen bepalen wat daar in staat (geld ook voor de slimme meter) dan zou ik het misschien nog wel overwegen.

"...door vrijwel continu te meten wat er op huishoudniveau wordt verbruikt, kunnen de leveranciers en producenten veel beter dan nu anticiperen op pieken en dalen in de vraag. Bovendien kunnen zij met dynamische prijzen ons gedrag en hun inkomsten beter sturen." Uit de NRC van afgelopen zaterdag. Jouw gedrag is overigens heel keurig, maar ik merk dat er nog behoorlijk wat mensen zijn die veel energie verkwanselen. Overigens staat in hetzelfde stuk dat er alleen nog veronderstellingen zijn hoeveel er bezuinigd wordt door deze meter en dat er wel privacygevoelige gegevens op straat kunnen komen te liggen (want dan weet ook het energiebedrijf wanneer je op vakantie bent en of je wel of niet graag 's nachts een bad neemt enzo).

Energie (stroom) kan niet opgeslagen worden. We vinden het normaal, als we om 3 uur 'snachts de stekker in het stopkontakt steken, we electriciteit krijgen. Deze electriciteit wordt op dat moment echter gemaakt. Als we allemaal een slimme meter hebben, kan de leverancier beter inplannen wanner en hoeveel energie er geproduceerd moet worden.

Ha, die Hapax; Is weer een exponent van het tegenwoordig zo gebruikelijke management/government by rule: is er een vraag of probleem dan bedenken we een regel of wet en beschouwen het als opgelost. Symptoombestrijding dus. Besparen doe je pas echt als je een gedragsverandering teweeg kan brengen waardoor mensen zich bewust zijn van hun consumptie. Zelfde als bij die sloopregeliing; als je niet bewust met je nieuwere auto omgaat had je beter je ouwe sloperd kunnen houden. In het geval van de slimme energiemeters mag ik overheden trouwens ook graag verdenken van een dubbele agende Big Brother, anyone? Maar ik denk dan ook graag in samenzweringstheoriëen....

Je mag de discussie over de slimme energiemeter wel sluiten hoor. Stond vanochtend in de krant dat de klant zelf mag bepalen of hij/zij een slimme energiemeter wil. Dus niet meer verplicht