kan ik een partij oprichten in de tweede kamer zonder trouw te zweren aan de grondwet omdat iktegen de huidige grondwet ben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Je moet de eed of belofte afleggen. In artikel 60 van de Grondwet staat: "Op de wijze bij de wet voorgeschreven leggen de leden van de kamers bij de aanvaarding van hun ambt in de vergadering een eed, dan wel verklaring en belofte, van zuivering af en zweren of beloven zij trouw aan de Grondwet en een getrouwe vervulling van hun ambt." Als je niet van plan bent om je te houden aan de Grondwet, is er geen plaats voor je in de Tweede Kamer. Evenmin als minister of staatssecretaris. Overigens worden partijen niet opgericht in de Tweede Kamer.

Dat kan nu niet. Maar het feit dat je het niet helemaal eens bent met de Grondwet hoeft geen reden te zijn om geen trouw te zweren aan de Grondwet. In de Grondwet staat namelijk ook dat deze kan worden gewijzigd (hoofdstuk 8). Als je trouw zweert aan de Grondwet dan zweer je dus ook trouw aan de mogelijkheid om deze te wijzigen. Ik zeg "niet helemaal" omdat ik aanneem dat je het met het grootste deel van de Grondwet wél eens zult zijn. Over het algemeen zijn het namelijk zaken waar je moeilijk tegen kunt zijn. Toegevoegd na 4 minuten: Anders zal het via een staatsgreep moeten

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001840/geld...

Iedereen dient zich aan de grondwet te houden. Wel heeft de tweede kamer en eerste kamer de macht om de grondwet te veranderen. Maar ook al ben je tegen de grondwet of onderdelen er van dan nog dien je aan de grondwet te houden. De grondwet kan aangepast worden, maar daar gaat lang proces van twee parlementen overeen. Er zit altijd minimaal een landelijke verkiezing tussen. En de tweede en de eerste kamer dient er 2/3 meerderheid te zijn. En zolang de grondwet nog niet is veranderd dient alle politiek partijen en alle burgers zich aan de grondwet te houden. Kortom de grondwet kan veranderd worden, maar alleen via de Koninklijke weg. En de handtekening van de Koning dient onder de Grondwet te staan.

In theorie 'zweert' elke Nederlander trouw aan de grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden door simpelweg de Nederlandse nationaliteit te hebben. In de Tweede Kamer 'zweren' is dus eigenlijk niets anders dan als Nederlands staatsburger 'zweren', immers, iemand die het niet eens is met wetten, moet zich er nog wel aan houden. Maar laat vooral hierdoor je politieke ambities niet door in de weg zetten, want je kunt in de tweede of eerste kamer (met moeite) de grondwet wijzigen. Verder vraag ik mij af op welke gedeelte je het dan oneens bent. Veel dingen gaat daarin toch over grondrechten als democratie enzo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100