Waarom investeert Minister Plassterk in een stemcomputer in tijden van bezuinigingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

je hebt een beetje een verkeerd beeld van de verhoudingen denk ik. De overheid geeft nog ontzettend veel geld uit aan allerlei zaken. Dit is ook nodig. Mensen hebben bijvoorbeeld een AOW/uitkering nodig. de inkomsten en uitgaven (zie: miljoenennota) lopen in de miljarden euro´s. Als we daar in willen bezuinigen, moeten we harde, grootschalige bezuinigingen doorvoeren. Deze bezuinigingen moeten mensen echt raken. Dit staat in totaal geen verhouding tot een eenvoudige stemcomputer. Het hele systeem en dergelijke zal een paar miljoen kosten, eenmalig. Dit heeft eigenlijk geen echte invloed hebben. Zie het als iemand die wil afvallen, en dan eerst de mug van zich afslaat voordat diegene op de weegschaal gaat staan. Dat is zo kleinschalig, dat het amper invloed heeft.

Los van wat hierboven gezegd wordt, kan een stemcomputer veel tijd en moeite besparen in het kieslokaal. Uitslagen zijn precies en snel bekend (we gaan ervan uit dat alles OK verloopt enzo) en zo kunnen de mensen van het kieslokaal weer fijn naar huis. Het bespaart evt ook drukkosten (dit laatste plan) van kaarten die misschien toch niet gebruikt kunnen worden. Een oudhollands spreekwoord luidt volgens mij: de kost gaat voor de baat uit.

Deze (nieuwe) stemcomputer bespaart op het aantal werknemers en de tijd die het kost om de stembiljetten te tellen. Als het systeem werkt is deze investering snel terugverdient.

Stemmen met het potlood is goedkoper dan een nieuwe stemcomputer invoeren. Elk ICT-dossier bij de overheid is tot nu toe altijd uit de hand gelopen. Het is onder andere duur om de machines beveiligd op te slaan tot en te controleren en certificeren op de dag van de verkiezingen. Papier en potlood is goedkoop, dankzij een gezonde markt met veel concurrentie. Er is geen gespecialiseerd personeel voor nodig. Gewone burgers kunnen ermee om gaan. Maar de lobby van burgemeesters voor de stemcomputer is sterk. Omdat steeds minder burgers zich melden om te assisteren op het stemburo worden er ambtenaren ingezet. Die gaan klagen bij hun bazen en uiteindelijk burgemeester over deze ongebruikelijke verzwaring van hun taken. Burgemeesters hebben via allerlei netwerken goede connecties met politiek Den Haag om te lobbyen voor de stemcomputer. Ook is de fabrikant van stemcomputers aan lobbyen voor deze lucratieve opdracht. De stemcomputer is immers een uniek apparaat wat tot in lengte van dagen onderhoud en updates nodig heeft. Met de overheid als klant is zo'n contract met een open einde een prachtige basis. Defensiecontracten zijn zelfs minder zeker tegenwoordig.

Dit soort investeringen doe je, omdat ze geld besparen, en diensten verbeteren: - Het bespaart geld, omdat duizenden ambtenaren korter hoeven over te werken, omdat het tellen van stemmen sneller gaat - De klant, burger en politiccus weten sneller wat de uitslag is. - De uitslag komt vroeger op de avond op de TV, dus gaan mensen eerder naar bed, en verbruiken minder stroom. - Er is minder papier nodig, ipv een kranten pagina groot stembiljet, druk je op een knop op de stemcomputer. Met dank aan de vorige antwoorden, mijn samenvatting + eigen inzichten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100