Wat is een staatscommissie?

Er bestaan in de parlementaire geschiedenis van Nederland vele 'Staatscommissies', bijvoorbeeld de Staatscommissie-Ruijs de Beerenbrouck (1918), Staatscommissie-Van Schaik (1950), Staatscommissie-Biesheuvel (1982) en diverse Staatscommissies-Grondwet (bijv. 1814, 1848, 2009). In ieder geval dat ik kan vinden zijn ze ingesteld door de Regering, en doen ze onderzoek naar een ingewikkeld vraagstuk.

Mijn vraag is vooral wat de formele staatsrechtelijke definitie en context van een dergelijke commissie is. Wat maakt een Staatscommissie anders van een gewone onderzoekscommissie (bijv. Commissie-Deetman), wat zijn de bevoegdheden, is er een wettelijke basis?

Weet iemand een website die dit goed en met autoriteit beschrijft?

Toegevoegd na 5 uur:
Let op, ga niet af op het Wikipedia-artikel "Staatscommissie", dat ben ik juist zelf aan het schrijven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een staatscommissie bereid grondwetswijzigingen voor. Dit is bij gewone onderzoekscommissies niet het geval. De functie van staatscommissies voor grondwetsherziening (zie de bron) geeft meer informatie. Een citaat uit deze bron: "De staatscommissie is namelijk een ad hoc adviesorgaan waarvoor geen vaststaande definitie of functieomschrijving bestaat. Ter vergelijking, voo permanente advieslichamen zoals de Sociaal Economische Raad bestaan wel regels, net als voor bijvoorbeeld een staatkundig orgaan als de ministerraad. Een staatscommissie bestaat echter pas als deze bij Koninklijk Besluit is ingesteld. In zo’n Koninklijk Besluit staat, voor elke staatscommissie opnieuw en doorgaans in zeer vage formuleringen, de enige functieomschrijving die er voor deze staatscommissie is."

Bronnen:
http://www.historici.nl/Onderzoek/tijding/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100