Is er een HBO of universitaire opleiding om lobbyist te worden?

Weer überhaupt niet of dit mogelijk is. Of hoe word ik lobbyist via andere opleidingen??

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet natuurlijk wel kennis van zaken hebben maar er staat geen specifieke opleiding voor lobbyist. Hangt natuurlijk er van af wat je wilt gaat lobbyen: zuurstokken met strik of jachtvliegtuigen... Je moet goed kunnen praten, aimabel zijn en een grote overredingskracht hebben! That's all!

Een opleiding bestaat niet. het is het hebben van een goed netwerk en invloed daarin wat je nodig hebt. Het netwerk moet zich wel bevinden in de sfeer waar jij je welt opstellen als lobbyist.

Hoewel er geen specifieke opleiding voor is, is een opleiding als 'communicatiewetenschappen' wel handig.

Een lobbyist moeten politici, bedrijfsleiders, journalisten en andere invloedrijke personen beïnvloeden om het beleid te sturen. Daarom bestaat er niet zoiets als dé perfecte opleiding. Het is waarschijnlijk wel bevorderend om een Master of PhD te behalen in: - Politieke Wetenschappen (met het oog op de diplomatieke vaardigheden/kennis die je er opvangt.) - Rechten (Lobbyisten willen het beleid aanpassen, dus is de kennis van recht noodzakelijk) - Communicatiewetenschappen/Journalistiek/Letterkunde (Communiceren is jouw vak. Je moet er dan ook in bedreven zijn. Iedere 'communicatieve' richting is daarom mogelijk interessant) - ...

Toedel geeft al en goede aanzet. Feitelijk moet je je het vermogen verschaffen om uitspraken te doen over inhoud. Dat kan zeer gevarieerd zijn. Derhalve moet je kiezen voor een brede opleiding. Denk aan iets als Technische bedrijfskunde of Organisatiewetenschappen. Maar stel dat je secifiek wil richten op de auto-industrie is een autotechnische kennis ook handig. Kortom, het antwoord is nee. Je wordt lobbyist gericht op iets waar je iets over kan zeggen. Dit 'iets' kan van alles zijn. Wanneer je nu nog niet weet wat je wil, moet je dus gaan voor iets dat breed is en waar je in aanraking komt met case studies vanuit allerlei richtingen, over problemen die voorgekomen zijn en wel beleid er uiteindelijk op is toegepast.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100