Wat is er gebeurd met de 'wet op de zondagsrust'?

Enige tijd geleden (nog in 2009) bestond er een dergelijke wet, nu kan ik deze niet meer terugvinden. Is deze afgeschaft? Waar kan ik eigenlijk vinden welke (delen van) wetten afgeschaft zijn en eventueel waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze lijkt in 2001 afgeschaft te zijn (Het voorstel ervoor stamt uit 2001). Het waarom.. Waarschijnlijk omdat onze maatschappij geen grondwettelijke basis in christendom heeft?: Het recht op een vrije zondag hoeft niet in een aparte wet te worden vastgelegd. Minister Vermeend van Sociale Zaken vindt een initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie van deze strekking 'overbodig'. Werknemers kunnen nu ook al met werkgevers onderhandelen dat ze op zondag niet hoeven te werken, zegt hij. De Tweede Kamer spreekt deze week over de initiatiefwet van Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (ChristenUnie) die werknemers het recht geeft werk op zondag te weigeren. De initiatiefnemers vinden dat zondag een rustdag moet zijn die ook aan maatschappelijke taken besteed kan worden. Door de flexibiliteit van de arbeidsmarkt vrezen zij dat werkgevers druk uitoefenen op werknemers. De lacune in de wet die de twee Kamerleden signaleren, bestaat volgens de PvdA-minister echter niet. 'Een interpretatiekwestie', aldus Vermeend. Daarnaast ziet hij ook juridische bezwaren. De initiatiefwet wordt, zoals het er nu naar uitziet, gesteund door een Kamermeerderheid van PvdA, ChristenUnie, CDA, SGP, SP en GroenLinks. De VVD is tegen, D66 heeft bezwaren. Volgende week wordt gestemd.

In een democratie is iedereen gelijk en zou er behalve een zondagsrust voor de christenen ook een zaterdagsrust voor de joden en een vrijdagsrust voor de moslims moeten zijn; ik vrees dat de economie dat in zijn huidige vorm niet kan dragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100