Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

In principe wordt een burgemeester altijd voor 6 jaar aangesteld. Het kan zijn dat hij of zij daarna blijft, want dezelfde burgemeester kan meerdere periodes van 6 jaar worden aangesteld.

Dit is de formele benoemingswijze:
"De Koningin benoemt de burgemeester, op voordracht van de minister van BZK en na aanbeveling van de gemeenteraad. De benoeming is voor 6 jaar, maar de burgemeester kan één of meer keer voor een zelfde periode worden herbenoemd."

De reden dat ze niet gewoon worden aangenomen, maar benoemd voor een aantal jaren is dat de gemeenteraad zo elke 6 jaar de kans heeft om te bekijken of de huidige burgemeester nog wel de meest geschikte burgemeester is. De gemeente is vaak veranderd in die periode, maar ook zijn er tussentijds verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad dus zitten er nieuwe raadsleden. Omdat de burgemeester de voorzitter van de raad is, is het belangrijk dat er een moment is dat door de raad wordt beoordeeld of de burgemeester nog wel past bij de gemeente.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding