Heeft een voorzitter van de tweede kamer daar ook een zetel + stemrecht ?

De tweede kamerleden kiezen uit hun midden een voorzitter. Geeft die daarmee dan zijn/haar stemrecht op, of wordt de verloren zetel weer aangevuld door een ander lid uit de partij waarvan de voorzitter afkomstig is ?

Wanneer zo'n voorzitter dan eventueel de zetel en het stemrecht opgeeft, dan maakt deze toch eigenlijk ook geen deel meer uit van de tweede kamer zelf en had je feitelijk ook gewoon iemand van buiten kunnen nemen.

Hoe zit dat nou ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals anderen ook al hebben aangegeven, behoudt de voorzitter zijn zetel en zijn stemrecht. Tijdens debatten zal er dus ook altijd een stoel van de 150 leeg zijn.

De voorzitter heeft geen stemrecht en op de plaats die de voorzitter eventueel vrij geeft komt een ander te zitten van de partij die de voorzitterzetel opvult. Toegevoegd na 26 minuten: Het is de regel dat het een kamerlid is en daarom wordt er een uit hun midden gekozen.

Ja, de voorzitter is en blijft een lid van de Tweede Kamer. Zij of hij heeft dus ook gewoon stemrecht. Meestal zal je hier weinig van merken want de voorzitter zal met de fractie meestemmen. Dat betekent ook dat de voorzitter ook een 'gewone' zetel heeft in de kamer. Ik had daar graag naar gelinkt, maar helaas is de pagina op de website van de tweede kamer offline. Ze zullen het wel aan het bijwerken zijn.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal is een van de 150 leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en is verkozen om de vergaderingen van de Tweede Kamer te leiden. Tevens is hij of zij voorzitter van het Presidium van de Tweede Kamer en de Commissie voor de Werkwijze. Net als alle andere leden van de Tweede Kamer neemt ook de voorzitter deel in de stemmingen van de Kamer.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorzitter_va...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100