Waarom komen op tv enkel de grote partijen van de verkiezingen in beeld en niet de kleine nieuwe?

Is dit wel eerlijk? Krijgen we hierdoor niet een verkeerd beeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een hele terechte vraag, en inderdaad, we krijgen daardoor een erg eenzijdig beeld. Wie 'de grote vier' voor de zoveelste keer standaard zinnetjes hoort uitspreken, vraagt zich inderdaad af er niemand anders is die nog wat te zeggen heeft. Maar televisie gaat om kijkcijfers. En dat is niet anders dan wanneer er geen verkiezingen zijn. Je ziet dat op meer terreinen terug. De kijker, die achteraf mag zeggen wie 'de beste' was. En de peilingen, die daarna laten zien dat 'de beste' er zetels bij krijgt, terwijl de mindere zetels verliest. Kortom, we gaan langzaam naar een situatie toe waarbij de media gaan uitmaken welk politiek beeld geschetst wordt. Dit wordt een 'mediacratie' genoemd. Wat je moet doen om als kleine partij wel aandacht te trekken? Extreme standpunten innemen helpt. Het moet spraakmakende televisie worden. Wie gewoon zijn standpunten aan het voetlicht wil brengen, is niet interessant. Frankrijk heeft inmiddels besloten dat er voor, en op de dag van de verkiezing geen peilingen meer gepubliceerd mogen worden. Wel kennen we in Nederland de zendtijd voor politieke partijen, waarbij elke partij evenveel zendtijd krijgt. Vroeger duurde dit 10 minuten, het is nu teruggebracht naar 3 minuten.

Bronnen:
http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/...

Een partij zal eerst zichzelf moeten bewijzen. Net zomin als er media-aandacht is voor de fictieve voetbalclub Knollengat Vooruit in Studio Sport (maar wel voor de bekende grote namen uit de eredivisie) of aandacht voor de tentoonstelling van de plaatselijke fuchsiavereniging in het NOS-journaal is er op tv aandacht voor de splinterpartijen die vermoedelijk maximaal één zetel halen. Daar is 'niemand' in geïnteresseerd. De zendtijd in de media is niet bedoeld om gratis reclame te maken voor de partij maar om aan 'het publiek' kenbaar te maken hoe men over politieke kwesties denkt. Reclame maken voor zichzelf kan men doen in de zendtijd voor politieke partijen. Ook kan men reclameblokken kopen.

Frits Wester zei dat hiervoor gekozen werd om het overzicht te bewaren. Als elke partij zijn mening over een kwestie in 1 debat geeft dan begrijpt het publiek het ook niet meer. Eerlijk is het misschien niet helemaal nee,maar de debatten worden gemaakt door televisiemakers, die denken aan het publiek wat kijkt en willen niet iedereen pletsen Toegevoegd na 27 seconden: *Pleasen

Klopt niet. Ik zag bij de zendtijd politieke partijen ook "de piratenpartij".

Alles voor de kijkcijfers. Naar een discussie met de fractievoorzitter van de partij voor de niksen en nullen kijkt bijna niemand.

Kleinere partijen hebben niet altijd sprekers met een goede mediatraining, ze zouden zichzelf voor schut zetten op de studiovloer als ze moeilijke vragen van de grote jongens zouden krijgen. Spreektijd. Zo'n tv-debat duurt niet eeuwig, een uurtje of anderhalf is wel een beetje de limiet, zo lijkt. Nu kun je die tijd opdelen in zes blokken, een kwartier per lijsttrekker van een grote partij. Of je nodigt *iedere* partij uit en je houdt gewoonweg minder spreektijd over. Dan zou ik zelf liever kiezen voor een beetje 'quality time'. Niet iedere kleine partij is even serieus, of 't is een partij met maar één echt onderscheidend standpunt. Dat soort partijen kun je dus niet inzetten in debatten over andere punten. Waar 't niet al te serieuze partijen betreft, moet je daar de kijker mee opzadelen? De kijker wil weten wat er gebeurt met Europa, de HRA, werk, zorg, onderwijs. Andere zaken zoals piraterij/internet: laat me niet lachen. Het speelt niet, het staat niet op de agenda van de burger. Peilingen. En ok, "het zijn maar peilingen", maar als de kleine/nieuwe partijen niet eens één zetel in die peilingen weten te halen, waar hebben we 't dan nog over?

Nou, vanavond, bij Wat Kiest Nederland op RTL4, komen de nieuwe kleine partijen langs. Zoals de piratenpartij, en Mens en Spirit etc.. Helaas voor die partijen zijn de stembussen dan al gesloten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100