Klopt het wat ze zeggen dat als je niet gaat stemmen dat je stem naar de kleinste partij gaat?

Je stemt niet! Dus waarom dan naar de kleinste partij? Snap het niet die verhalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Eerst kijken ze naar het totale aantal stemmen dat uitgebracht werd. Even een voorbeeld: stel dat er 1500 stemmen zijn uitgebracht. Er zijn 150 zetels dus als je 10 stemmen hebt dan heb je een zetel. Stel nu dat er minder mensen gaan stemmen, bijv 1350. Dan krijg je bij 9 stemmen al een zetel. Kleine partijen zullen dus eerder kans hebben op toch net een zetel als er minder mensen zullen stemmen. Ook al omdat kiezers die twijfelen tussen wel of niet gaan niet de stemmers op de hele kleine partijen zijn: dat zijn vaak juist wel de stemmers die zeker gaan omdat ze al weten dat elke stem er één is om tenminste 1 zetel te krijgen voor hun kleine partij. Niet stemmers zijn dus vaak niet de mensen die maar overwegen om op kleine partijen te gaan stemmen. Natuurlijk is dat geen exacte wiskunde, er is nog een ingewikkelde verdeling van reststemmen (per partij te weinig stemmen voor nog een extra zetel maar ja er is nog 1 zetel over: wie krijgt die dan). Toegevoegd na 3 minuten: Even voor de duidelijkheid: jouw stem gaat dus absoluut niet naar een kleine partij. Kleine partijen hebben alleen VOORDEEL van niet-stemmers!

In het boek ''Politiek voor dummies'' zegt men het volgende hierover: "Blancostemmers hebben evenveel invloed als niet gaan stemmen. Op de verdeling van de zetels heeft niet of blanco stemmen geen invloed. De zetels worden alleen verdeeld op basis van stemmen die op een bepaalde partij zijn uitgebracht." Oftewel, op uw vraag is het antwoord dus nee.

Bronnen:
Politiek voor Dummies

Nee dat is totale onzin. http://www.kiesraad.nl/faq/heeft-een-blanco-stem-invloed-op-de-zetelverdeling : Het uitbrengen van een blanco stem heeft, net als niet-stemmen, geen enkele invloed op de zetelverdeling. Voor de berekening van de uitslag en de kiesdeler/kiesdrempel worden uitsluitend de op de kandidaten uitgebrachte stemmen geteld. Het is dus een misvatting dat een niet-uitgebrachte stem naar de grootste partij gaat. Een blanco stem wordt wel meegenomen bij het bepalen van de opkomst: het aantal mensen dat naar het stembureau is gekomen om te stemmen. (De rest is allemaal getheoretiseer over wat voor soort stemmer er wel of niet zouden stemmen, maar heeft niks met de daadwerkelijke telling van doen.) Daarnaast zou als wat jij zegt waar is de kleinste partij opeens een van de grootste worden als ze alle niet/blanco stemmen zouden krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100