Wat zou er gebeuren als Nederlandse bevolking massaal besluit om niet tegaan stemmen ?, wat zijn dan de gevolgen .?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan gaat iedereen zijn stem naar de grootste Partij die er nu is!! Niet slim dus..

Dan moeten er opnieuw verkiezingen worden uitgeschreven. Kan dus alleen als massaal niet gekozen gaat worden.

Als je niet stemt wordt je stem verdeeld over alle partijen die meedoen.

De Kieswet gaat alleen uit van de wél uitgebrachte stemmen. Die stemmen worden gewoon geteld en op basis daarvan worden de 150 kamerzetels verdeeld. Er is dus geen ander gevolg dan dat als iedereen gaat stemmen, behalve dat de stembureaus de stemmen sneller hebben geteld. In theorie kan natuurlijk ook helemaal niemand hebben gestemd; letterlijk niemand is komen stemmen. In dat geval zal de oude Kamer gewoon weer bij elkaar komen en zal de demissionaire regering nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Dan krijgen we een Tweede Kamer waarvan de samenstelling waarschijnlijk niet representatief is voor het Nederlandse volk. (Ervanuitgaande dat de 'wegblijvers' niet evenredig verdeeld zijn over de partien). Stel bijv. dat alleen de sympathisanten van Geert W. gaan stemmen (en dat ze allemaal stemmen op de PVV) en dat alle andere stemgerechtigden thuis blijven. Dan krijgen we een Tweede Kamer die alleen uit PVV'ers bestaat. Dan ontstaat overigens nog een lastige taak voor Geert want zoveel mensen staan niet op het stembiljet voor de PVV.

Als vrijwel niemand zou stemmen, zou dat een signaal van de bevolking zijn dat het niet langer een democratie wil. Dan zou je kunnen kijken naar andere staatsvormen, zoals een anarchie of een dictatuur. Staatsrechtelijk zou het in dat geval zuiverder zijn als een ondemocratische partij veel stemmen krijgt, die dan de grondwet zou kunnen wijzigen. Overigens zijn dit in Nederland gelukkig onrealistische scenario's. Mensen die niet willen stemmen, zijn vaak moedeloos door alle beloften die niet waargemaakt kunnen worden. Toch moeten politici beloften doen aan de kiezers om verkozen te worden. Je kunt de verkiezingen niet winnen door te zeggen dat het misschien wel beter zal gaan met de economie als de plannen van jouw partij worden uitgevoerd, maar misschien ook wel slechter als de export afneemt. Dit zou wel een realistische belofte zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100