Wie betaald er voor de bouw en onderhoud van een moskee of kerk?

Geen commentaar...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

in veel kerken bestaat de "vaste vrijwillige bijdrage" alle gemeente leden dragen financieel naar kunnen hun steentje bij aan o.a. de aankoop van een pastorie, salaris van de dominee, aanschaf en onderhoud van de kerk. daar naast gaat er nog veel van het geld van de VVB naar goede doelen. zie bijv http://www.ngk-leerdam.nl/gemeente/organisatie/vaste-vrijwillige-bijdrage

over het algemeen komt het van subsidies en van gemeente waar het gebouwd word. bij een moskee wil het ook nog wel eens vanuit het buitenland worden bekostigd.

ook een hele rijke sjeik wil wel eens sponseren zoals in rotjeknor Toegevoegd na 2 minuten: kerken worden meestal door de gemeenteleden betaald door collectes tijdens de dienst , oudere kerken krijgen nog wel wat subsidie

De kerktorrn wordt door de gemeente betaald. Het gebouw door de kerkgemeente.

De bouw van de meeste kerken wordt gefinancierd door de verkoop van de oudere, grote kerk. De meeste kerken hebben een eigen financiële huishouding, in het geval van de katholieke Kerk kan eveneens een beroep worden gedaan op het bisdom. Voor de geschiedenis van de aankoop en de bouw van de eerste kerken kun je een boekwerk schrijven, vanwege de lange, uiteenlopende geschiedenis. Te denken valt aan de onteigening van de kerken tijdens de Opstand, de teruggave in de Franse Tijd, de eerste regelingen binnen het Koninkrijk na 1815 en de Waterstaatskerkjes. Het onderhoud van kerken wordt voor het grootste gedeelte opgehoest door de kerkgemeenschap zelf. Een klein deel ligt bij het bisdom in het geval van de katholieke Kerk. In de gevallen dat de kerk een monument is, kan er in bepaalde gevallen subsidie worden verkregen. Deze is bij mijn weten nooit structureel. De eerste moskeeën in Nederland zijn gebouwd met subsidiegeld vanuit het Rijk. De eerste gebedsruimte was voor KNIL-militairen. Daarna is er een stroom arbeidsmigranten gekomen, die de overheid wilde faciliteren. Tegenwoordig worden moskeeën betaald door met name renteloze leningen onder elkaar en de giften van moskeegangers te lande. Deze giften kunnen ook uit het buitenland komen; dat is echter een zeldzaamheid, maar deze worden wel het grootst uitgemeten in de pers. Het onderhoud wordt vaak gedaan door vrijwilligers en betaalt uit giften.

Het korte antwoord: door de gemeenschap die dat gebouw wenselijk vindt. Meestal zijn dat de leden van de kerk of de moskee plus eventueel sponsoren uit binnen- of buitenland. De overheid betaalt er in Nederland niet aan mee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100