Een woningbouwcorp.wil een al jaren geleden geïnstalleerde plateaulift cq stoeltjeslift vewijderen,zónder algemene instemming der huurders.Mag dit?

Het volgende feit doet zich voor: een woningbouwcorporatie wil een plateaulift wegens--volgens eigen zeggen-- te hoge onderhoudskosten verwijderen,in een portiek waar allemaal senioren (dus: 55 +-ers) woonachtig zijn.

De meesten,zónder hiervan dmv. een enquete naar gevraagd te zijn,willen dit echter liever niet (daar de meesten behoefte/gebruik hebben cq afhankelijk zijn van zo'n plateauliftje).

De woningbouwcorp. wenst echter dit (eenzijdig genomen) besluit kost wat kost ten uitvoer brengen.

Echter: mijn vraag is deze: druist dit niet in tegen het zgn. opgebouwde (dwz. door de jaren heen) * gewoonterecht* der huurders? En hoe zit het met het huurderscontract t.a.v. het gebruik van zo'n plateaulift?

En nog meer: wat t.a.v. het recht op inspraak?
Is de mogelijkheid aanwezig voor de betreffende bezwaarmakende huurders via juridische weg en/of via de gemeente hier tegen in te gaan?

Graag zou ik,namens anderen,hieromtrent een gedegen antwoord willen krijgen.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Weet jij het antwoord?

/2500

Iemands keuze om een specifieke woning in een bepaald complex te gaan huren, wordt mede bepaald door het voorzieningenniveau van de desbetreffende woning én van het complex waarin de woning zich bevindt. Als de verhuurder, zonder overleg met de huurders, eenzijdig besluit om het voorzieningenniveau omlaag te brengen, hoeven de huurders daar niet mee akkoord te gaan. Het complex biedt immers niet meer dezelfde voorzieningen die de huurders aangeboden kregen toen zij de huurovereenkomst aanvaardden. Als een corporatie een woning met centrale verwarming aanbiedt, kan ze niet later besluiten om de cv-ketel maar weer te verwijderen "omdat het onderhoud te duur wordt". Hetzelfde geldt voor de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de plateaulift. De corporatie mag zo'n lift dus niet verwijderen zonder instemming van de huurders. Dat is in strijd met de wet. Daarin is geregeld over welke onderwerpen de verhuurder met de huurders moet overleggen. Vrijwel alle corporaties hebben ervoor gezorgd dat in hun complexen bewonerscommissies en -verenigingen actief zijn. Waarom? Omdat de corporatie anders overleg moet voeren met de individuele huurders en dat is natuurlijk veel lastiger te realiseren. Heeft dit complex geen bewonerscommissie? Lees in elk geval even in de bron wat er wettelijk geregeld is t.a.v. het overleg tussen huurders en verhuurder (artikel 5). Als het goed is wordt het onderhoud van de plateaulift betaald uit de servicekosten. Kijk even goed in zowel het huurcontract als de servicekostenbegroting (of -afrekening) of de lift daarin met name wordt genoemd. Ook zal er misschien wel iets in het contract staan over de geboden voorzieningen. Wel kan de corporatie de huurders extra onder druk zetten door de servicekosten flink te verhogen vanwege de gestegen de lift. Dat zou voor een meerderheid van de huurders een reden kunnen zijn om toch akkoord te gaan met sloop van de lift. Ik vind dat overigens een verkeerde insteek: het betekent dat de lift technisch ondeugdelijk is óf aan vervanging toe is. Het beste kun je even contact opnemen met de Woonbond om te informeren welke weg je het beste kunt bewandelen: http://www.woonbond.nl/ Verder kun je bij corporatie aankondigen dat je niet instemt met sloop van de lift en overweegt om de Woonbond, Huurcommissie, de Rijdende Rechter en/of consumentenorganisaties (Radar, Kassa) in te schakelen. Dat is niet de meest vriendelijke benadering, maar het werkt vaak wél om serieus genomen te worden.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0009810/geld...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100