Arend-Jan Boekestijn is opgestapt, ontvangt hij nu wachtgeld?

Het zou gek zijn door zo'n fout te maken, lekker thuis te zitten en toch geld krijgen. Fouten worden op zo'n manier beloond

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor de wachtgelduitkering maakt het niet uit wat de reden van het aftreden was. Dus iedereen krijgt wachtgeld, ook Boekestijn. "Na vertrek heeft een ex-Tweede Kamerlid recht op een uitkering van: - 80 procent van zijn laatstgenoten schadeloosstelling in het eerste jaar; - 70 procent van zijn laatstgenoten schadeloosstelling vanaf het tweede jaar. De uitkering duurt even lang als de het Kamerlidmaatschap heeft geduurd, maar geldt minimaal twee en maximaal zes jaar. Is betrokkene niet langer dan drie maanden Kamerlid geweest, dan duurt de uitkering zes maanden. Als een Kamerlid bij zijn vertrek 50 jaar of ouder is en in de 12 jaar daarvoor minstens 10 jaar Kamerlid is geweest, dan loopt de wachtgelduitkering door tot de 65-jarige leeftijd. De uitkering komt te vervallen zodra het ex-Kamerlid in een andere functie voldoende verdient. Inkomsten worden in mindering gebracht op de wachtgelduitkering."

Bronnen:
http://www.parlement.com/9291000/modulesf/gpql3r8j

Nee en bovendien heeft Boekestijn geen fout gemaakt

Hij krijgt inderdaad geen wachtgeld omdat hij zelf opgestapt is. Belachelijke regeling trouwens. Laat ze gewoon een uitkering aanvragen en verplicht solliciteren. Ze zijn niets meer dan jij en ik in mijn ogen ...

Volgens mij krijgt hij wel wachtgeld, want dat krijg iedere parlementarier, als onderdeel van zijn functie. Er is over deze regeling wel veel commotie en aandrang om het aan te passen, maar volgens mij is het nog niet zo ver.

Ja, Arend Jan Boekestijn ontvangt wachtgeld. De wachtgeldregeling is vastgelegd in de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers. Zie bron. De reden van de beëindiging van het Kamerlidmaatschap is niet relevant bij de toekenning van het wachtgeld. Het is mogelijk dat Kamerleden, ondanks hun gemaakte fout(en), koste wat het kost, in de Tweede Kamer willen blijven, omdat zij, zonder wachtgeldregeling, na ontslag onzeker zijn over een inkomen. Dit zou een goede reden kunnen zijn om de wachtgeldregeling in stand te houden. Overigens is er in oktober door Tweede Kamerlid Hero Brinkman een motie ingediend met het verzoek aan de regering de wachtgeldregeling aan te passen, zodat het verschil tussen de regelingen voor politici en "gewone burgers" zou verdwijnen. Deze motie haalde geen meerderheid; alleen de PVV en de SP stemden vóór. Zie de andere bron.

Bronnen:
http://static.ikregeer.nl/pdf/HAN8502A18.pdf
http://www.st-ab.nl/wetten/0024_Algemene_p...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100