Soms krijgen rebellen, opstandelingen steun van overheden in de vorm van wapenleveranties. Hoe komen die wapens daadwerkelijk in de juiste handen?

Hoe verlopen deze transacties? Ik kan mij voorstellen dat bijv. de Amerikanen geen kisten met wapens hebben gedropt in Libië behind enemy lines. Hoe komen de wapens van punt A. In de handen van een gesteunde groepering ( voorbeeld Libië).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wapens van rebellen komen via verschillende bronnen binnen, bijvoorbeeld de zwarte markt van Rusland, of toch ook Amerika. Zo heeft Amerika wel degelijk wapens geleverd aan de Taliban voordat men dat land binnenviel. Ook onderlinge machtsstrijd tussen bijvoorbeeld de USA en Rusland of China kan ervoor zorgen dat één van deze partijen wapens levert aan de rebellerende groepen, dit om bijvoorbeeld later het privilege voor delving van bodemstoffen als uranium of olie in handen te krijgen. Vaak gaan de belangen ondergronds en achter het nieuws door, en komen de feiten over de levering van wapens pas jaren later naar boven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100