Waarom beginnen veel griekse achternamen met papa?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is vergelijkbaar met het waarom veel Nederlandse achternamen op 'sen' eindigen. Jansen Pietersen Elbertsen Klaassen Willemsen Gerritsen Thijssen Dat waren mensen die met hun naam wilden zeggen: "ik ben de zoon van Jan, Pieter, Elbert" enz. In NL is het woord 'zoon' bij de achternamen vaak verbasterd tot 'sen'. Grieks is een andere taal, dus die doen het op z'n Grieks. Daar zeiden ze destijds bij de naammaking niet 'zoon van Jan' maar: 'papa heet Jan'. Zo krijg je dus allerlei jongensnamen met 'papa' ervoor, en dat ging gebruikt worden als achternaam. Zelfde idee als wat in NL, maar dan op z'n Grieks.

Een achternaam die begint met 'papa' betekent dat de voorvader priester was. Veel mensen waren dit, vandaar dat er zoveel achternamen zijn die daar mee beginnen.

Papas in het grieks betekent: vader. Dus dhr Papandreou, is de zoon van Andreas/Andre/Anders http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID563820.html Toegevoegd na 1 minuut: kan ook beteken" pastoor", vrgl ook het Russische woord/naam "popov"

Dat betekend vaak dat er in de (voor)geschiedenis van de familie 'n priester/papa is voorgekomen....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100