Wat houdt het Amerikaans vetorecht in de VN in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De "permanente" leden van de VN-veiligheidsraad hebben het vetorecht bij stemmingen. Deze leden zijn: China, Frankrijk, Rusland, Engeland en de Verenigde Staten. Het vetorecht stelt dat "ieder permanent lid" de goedkeuring van een VN-resolutie in de Veiligheidsraad kan tegenhouden. Hierbij gaat het niet enkel over de Verenigde Staten, maar over ELK permanent lid. De veiligheidsraad telt ook niet-permanente leden (die uiteraard GEEN vetorecht, maar wel stemrecht hebben en slechts twee jaar na elkaar mogen zetelen. Meer informatie over dat gedeelte? http://www.un.org/sc/members.asp

Er zijn vijf landen in de wereld die vetorecht hebben; de VS, Engeland, Frankrijk, China en Rusland. Als zij het niet eens zijn met een resolutie, dan kunnen zij tegen stemmen en dan wordt de resolutie ook niet uitgevoerd. Zij kunnen het dus tegenhouden, ook al is verder iedereen het eens.

Een makkelijk voorbeeld is bijv als de permanente leden van de VN een aanslag willen plegen en 1 van de leden zegt dat wil ik niet. Dan wordt de actie niet uitgevoerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100