Mag je mobiel bellen als je voor een rode stoplicht staat. Kun je hier een bekeuring voor krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is niet toegestaan een mobiele telefoon vast te houden (handheld bellen) tijdens het besturen van een auto dus ook niet voor het versturen of lezen van sms-berichten of het opzoeken of opslaan van een telefoonnummer. Echter: Als je stil staat (in een file, voor het stoplicht of geparkeerd) mag je de telefoon wel handmatig gebruiken.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Het mag niet. Je motor loopt dan. Je kunt er dus een bekeuring voor krijgen. Voorbeeld: een kennis van mij was laatst mobiel aan het bellen terwijl de brug open stond. Ze kreeg een boete, omdat haar motor liep.

je mag niet bellen achter het stuur ook niet als je voor een rode stoplicht staat om je auto dan nog steeds in beweging is enzo controle kunt verliezen over het stoplicht en andere mede weggebruikers, hiervoor kan je ook een bekeuring krijgen.

Onder handmatig telefoneren wordt verstaan het gebruik van de zogenaamde handheld telefoon. Dat is een telefoon, die tijdens het spreken in de hand wordt gehouden, dan wel ingeklemd is tussen wang en schouder. Handsfree toestellen, zoals toestellen die zijn voorzien van een carkit of een hoofdset, zijn hiervan uitgesloten. Het verbod beperkt zich tot het deelnemen aan het verkeer. Stilstaan voor een stoplicht of in de file is ook deelname aan het verkeer. Overtreding van het verbod op handmatig bellen is in artikel I, onderdeel B, strafbaar gesteld. De overtreding wordt gestraft met een straf die vergelijkbaar is met andere overtredingen, zoals het niet dragen van een helm of het niet omhebben van een veiligheidsgordel. Dit laat onverlet, dat indien handmatig telefoneren leidt tot de dood, zwaar of ander lichamelijk letsel, dat artikel 6 uit deze wet onverminderd van kracht blijft. Kortom als je deelneemt in het verkeer mag het niet

Je kan pas een bekeuring krijgen als je rijdt en belt Niet als je stilstaat voor een stoplicht of brug. Want dan kunnen ze je ook bekeuren als je stopt op een parkeerplaats om te bellen en de motor laat draaien.

Artikel 61a RVV verbied het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het RIJDEN, stilstaand mag je dus gewoon bellen, sms-en etc. Dit geld voor bestuurders van motorvoertuigen, bromfietsen en snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen, dus weer NIET voor fietsers!

Wat een bullshit allemaal. Als je in een motorvoertuig deelneemt aan het verkeer mag je niet niet-handsfree bellen. Zelfde geldt voor bedienen van je navigatie en andere afleidende apparatuur. Als je voor een rood licht, in de file of voor een open brug stilstaat ben je deelnemer. Sta je geparkeerd mag het wel. De vluchtstrook is alleen voor noodgevallen, dus dat mag ook niet.

Ondanks de vele tegenstrijdige berichten.. Bellen terwijl je stilstaat mag. Ze moeten je namelijk zien rijden om hem uit te kunnen schrijven. mijn vriend werkt bij de politie dus daar heb ik het van. enige is dat je echt weer opgehangen moet hebben voordat het groen wordt en je gaat rijden

Het is niet verboden om te bellen wanneer je stilstaat voor het rode licht. Hiervoor kan men je niet bekeuren. Echter zodra het licht op groen springt en je moet gaan rijden mag je de telefoon niet meer in de hand hebben. Ga je door met bellen kun je alsnog een bekeuring krijgen. Als je stilstaat in wat voor situatie ook mag je bellen,zodra je in beweging bent niet meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100