Wat zijn goede argumenten tegen de afschaffing van het koningshuis (monarchie)?

Ik heb al: verbindende factor onder het volk en het grote netwerk van de koningin.
Welke argumenten weten jullie nog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aan bovenstaande wil ik nog graag toevoegen dan onze Vorstin een jarenlange ervaring heeft en hierdoor ministers goed kan adviseren. Aangezien (eerste)ministers niet al jaren in het vak als (eerste)minister zit (Neem meneer Rutte) kan de Vorstin veel advies aan ze geven hoe bepaalde gingen aan te pakken / erop te reageren. Ook heeft Hare Majesteit veel verstand van recht dus ook daarin kan ze adviseren. Het voordeel van de erfopvolging is ook dat Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje al van jong af aan bij bepaalde (en hoe ouder hij wordt - hoe meer) bij staatszaken wordt betrokken. Hierdoor heeft ook hij inmiddels veel kennis van zaken opgedaan en net als zijn moeder ook een breed netwerk heeft opgebouwd bij allerlei (invloedrijke)mensen. Dit een niet-erfelijk staatshoofd nooit kan opbouwen, dit omdat dezen eigenlijk meestal relatief kort deze functie bekleed. Hare Majesteit Koningin Beatrix bekleed deze functie al - op een paar dagen na - 31 jaar. Maar ook voor deze 31 jaar heeft ze al een groot netwerk kunnen opbouwen. Kortom een meerwaarde voor eigenlijk ieder land!

Icoon om trots op te zijn

- Democratie wordt zwaar overschat - Het is goed dat de hoogste functie in ons land erfelijk is - Een edel geslacht is het beste in staat om ons land te regeren Toegevoegd na 3 uur: Voor die enkeling die het nog niet begreep.... sarcasme

- historisch bewustzijn van een klein maar moedig land. - ondersteuning en geweten van de democratie: het koningshuis is er altijd. - geeft verbinding in de politiek: koning(in) staat boven de partijen met respect van alle partijen (hopelijk). - omdat de konging(in) deel is van de regering wordt die regering iets onafhankelijker van het parlement. - romantisch, sprookjesachtig, een beetje geheimzinnig en juist niet modern - wel zichtbaar en betrokken. - leuke mensen - typisch Nederlands toch? - de Koninginnedag natuurlijk. Uniek!

Een koningshuis kost geld. Een staat nog meer. Toegevoegd na 1 dag: staat moet republiek zijn*

Een argument dat zowel een voor- als tegenargument kan zijn; door het principe van erfopvolging kan iemand volledig voorbereid worden op en gekneed worden voor deze zware en invloedrijke functie. Het leven in een gouden kooi, de formaliteiten en omgangsvormen... iemand als bijvoorbeeld Amalia wordt daar nu al voor gedrilld. Net als de laag topambtenaren bij ministeries geeft een monarchie een dempende werking op de nogal cyclische politiek. Waar politici en het volk vooral met de korte termijn bezig zijn (de periode tussen 2 verkiezingen in - hoogstens. Meestal beperkt tot de waan van de dag) kan een monarch waarborgen dat de lange termijn niet uit het oog verloren wordt.

Een koninklijke familie met al die leuke kindertjes werkt vertederend en ontwapenend op de diplomatie. Veel republieken zijn jaloers op Nederland.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100