Waarom wordt het in Nederland toegestaan om een raadsvergadering te openen met een gebed?

Ik heb vanmorgen een raadsvergadering van de gemeente bijgewoond. Omdat de SGP de grootste partij is hier :( wordt iedere vergadering geopend met een gebed.
Nederland is toch een seculier land?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kort gezegd; ja, Nederland is een seculier land. Men kent hier een scheiding tussen kerk en staat. Geloof of opvattingen horen geen stempel te drukken op de maatschappij - en dat houdt ook in dat de regerende macht, gelukkig, betere dingen heeft om zich druk over te maken dan het verbieden van eeuwenoude tradities als het ambtsgebed. Wellicht verdwijnt het, maar dat moet van onderaf komen, en niet van hogerhand worden opgelegd. Als burger van dit land heb je tenslotte, ook, of misschien zelfs juist, in de rol van volksvertegenwoordiger de vrijheid van geweten en gedachte. Het voorafgaan en besluiten van een gemeentelijke of provinciale raadsvergadering is natuurlijk niet verplicht voor provincies of gemeenten, en uiteraard is het ook niet verplicht voor deelnemers aan een vergadering om aan dit meditatief moment deel te nemen. Wie niet mee wil doen, kan tijdens het gebed nog even z'n e-mail checken of wat twitteren. In de woorden van oud minister Remkes; "Het besluit tot niet-deelneming of het niet tonen van actief respect mag er nimmer toe leiden dat een staten- of raadslid de toegang tot de vergadering wordt ontzegd." Deze brief, uit 2006, onderstreept wel dat er met enige regelmaat, ook in de politiek, discussie is over dit gebruik. Wel hoop ik dat we het daarbij netter houden als in de VS, waar in 2007 een Hindoe die het meditatief moment in de Senaat verzorgde het werk haast onmogelijk werd gemaakt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambtsgebed
http://www.burgemeesters.nl/node/133
http://www.youtube.com/watch?v=EZ9To30Hz7A

Historische gronden, maar fout is het.

Er bestaat in Nedrland scheiding tussen kerk en staat, maar dat is niet hetzelfde als een seculier land. Of het geoorloofd is kan ik niet zeggen maar het houdt de ongelovigen wel scherp.

Dat gebed heet ook het 'ambtsgebed'. Het is een oude gewoonte die in bepaalde gemeenten wordt toegepast. Het is zeker niet uitzonderlijk. Tussen de 15 a 20% van de raadsvergaderingen in Nederland beginnen met het gebed. Het is een gewoonte die snel verdwijnt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100