Stel, koningin Beatrix lapt censuur aan haar laars in haar kersttoespraak, wat kunnen daar de gevolgen van zijn?

Krijgen we dan een koningscrisis? Is zij dan strafbaar? Zo ja, welke straf kan zij hiervoor krijgen? Of zijn er andere gevolgen? Wat let haar om haar eigen toespraak te houden zonder zich wat van de censuur van Mark Rutte aan te trekken? Zij heeft toch ook een eigen mening? Die mag zij toch uiten? We leven toch in een land met vrije meningsuiting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat jij censuur noemt is de staatsrechtelijke verantwoordelijkheid van de regering voor alles wat de koning(in) zegt of doet. Ze kan zeggen wat ze wil. Dat is ook niet strafbaar, maar de koningin zal zich aan de grondwet houden bij het voorlezen van de door de regering geschreven kersttoespraak. Als ze de grondwet niet wil volgen zal ze eerder aftreden dan een kersttoespraak lezen waar de regering niet achter staat. Overigens heeft ze feitelijk wel invloed op de inhoud van de kersttoespraak, mar de regering is formeel verantwoordelijk.

Als de koningin censuur aan haar laars lapt en dus juist wel de uitspraken gedaan zou henneb die ze nu niet gedaan heeft, is de minister president verantwoordelijk. Je zou dan een kabinetscrisis kunnen krijgen, omdat de minister de koningin niet onder controle heeft.

de koningin mag natuurlijk een eigen mening hebben maar die dient ze publiekelijk voor zich te-houden zou ze toch bepaalde meningen gaan ventileren waarvan de 2e kamer denkt dat ze niet door de beugel kunnen dan krijgt de minister president (rutte) dit op zijn bord middels kamer vragen etc. omdat de koningin valt onder zijn ministerlijke verantwoordelijkheid dit kan er voor zorgen dat er een kabinetscrisis ontstaat en hierdoor kan de regering vallen voor de kerst toespraak vind ik overigens het woord censuur een beetje zwaar wegen, ik zie het meer als een slimme zet om bepaalde dingen niet te zeggen in verband met een eventuele kabinetcrises welke alleen maar schadelijk is voor het lands belang

Vraag 6 (van de 9) is niet realistisch: De toespraak wordt tevoren opgenomen, in tegenwoordigheid van iemand van de RVD, dus het kabiner weet er van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100