hoe kan het dat populisme een terugkerend fenomeen is?

je zou zeggen dat mensen wel wat zouden leren in de loop van de geschiedenis (zie oa WOII)...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als mensen ontevreden zijn, minder of geen vertrouwen meer hebben in de overheid, in de volksvertegenwoordiging en in andere mensen kunnen ze iemand zoeken die de schuld krijgt. Ze gaan een zondebok zoeken, zich daartegen afzetten en zich negatief uiten. (Joden, Islam) Diegene die op die ontevredenheid inspeelt krijgt wel vertrouwen. Dat betekent niet dat zo'n groep zelf verantwoordelijkheid neemt. Ook gaan er mensen stemmen op zo'n groepering omdat ze denken dat ze daarmee een tegenstem geven en denken een signaal af te geven zodat andere partijen het beter gaan doen. Een negatieve motivering kan zo heel ander suitwerken dan bedoeld is. Men loopt graag achter een grote roerganger aan, iemand die beterschap belooft/suggereert. In Duitsland was toen het devies "Een volk, een rijk, een leider." Het is van groot belang dat mensen weer meer vertrouwen krijgen in hun overheid en volksvertegenwoordigers. Daarom is het nodig dat burgers participeren, meedoen, eigen verantwoordelijkheid en invloed kunnen nemen. Het is ook een grote verantwoordelijkheid van die organen. Het is hun taak om zich open te stellen voor de aangedragen verbeteringen. Overheidsorganen handelen vaak alsof zij geen middel zijn maar het doel . Dat is de arrogantie van de macht.

Volgens mij is het nooit weg geweest wereldwijd gezien. Kijk alleen al naar de Oosterse wereld, of landen als Isaerel o.i.d.

het succes van populisme is afhankelijk van de instelling van de gemiddelde mens, die met uitingen van populisme in aanraking komt. als dat mensen zijn die goedgelovig en volgzaam zijn, dan zal de "grote roerganger geen moeite kennen zijn toehoorders (fans, volgelingen) in de door hem gewenste richting te sturen. als het mensen zijn die gemiddeld veel kritischer zijn en minder geneigd alles voor zoete koek te slikken, dan zal dat niet zo eenvoudig gaan, omdat er dan te veel weerwoord komt, die andere denkwijzen onder de aandacht van (excusez le mot) het gepeupel brengen. Het is en blijft dus ook van het allergrootste belang, dat ere mensen opstaan, die kritisch zijn en dat ook ventileren.

Omdat een onbehoorlijk groot deel van de bevolking niet al te pienter is en altijd weer in dergelijke verhalen geloven. Door iets te beweren,wordt het nog niet waar.

Ik heb al eens de vraag gesteld of je van onderwijs wel slimmer wordt (overigens verwijderd ?) want je zou toch verwachten dat dat wel enig effect zou hebben op de populariteit van populisme ;-) Maar blijkbaar niet...kortom: "Goeie vraag !"

Populisme is nooit helemaal weg. Er zijn altijd mensen die graag (willen) geloven in makkelijke oplossingen voor problemen die misschien niet geheel fair worden voorgesteld. Zodra het economisch slechter gaat, vlamt het populisme op. Mensen denken dan aan hun eigen hachje, om soms volstrekt onlogische redenen - ik hoorde laatst op Radio 1 in Premtime een Venlonaar vertellen dat ie PVV had gestemd 'want al die allochtonen en asielzoekers pikken onze banen in' (asielzoekers mogen niet eens werken), 'èn ze hebben allemaal een uitkering' - overigens was deze mijnheer zelf inmiddels in Duitsland gaan wonen. Ik vermoed dus een combinatie van graag willen geloven in de oplossingen die veel populisten zeggen te hebben, vaak oh zo mooi, hoe realistisch het is speelt niet mee, en van angst voor hun eigen luxe en angst voor het vreemde. (Wat daar weer gek aan is: sommige mensen roepen rustig dat ze tegen Marokkanen zijn maar hun Marokkaanse buren zijn prima mensen - want die kènnen ze...)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100