Wat is het verschil tussen een terrorist en een vrijheidsstrijder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vrijheidsstrijder is iemand die voor de vrijheid strijdt zonder daarbij onschuldige slachtoffers te maken. Een terrorist is iemand die ergens voor strijdt en gebruik maakt van alle middelen om z'n doel te bereiken, daarbij geweld tegen onschuldige groepen niet schuwend. Strategieën van terroristen zijn vaak gericht op ontwrichting veroorzaken. De scheidslijn is vaak dun, want wat is onschuldig? In de zieke geest van echt fanatieke mensen is altijd wel een reden te vinden om een bepaalde groep mensen 'schuldig' te noemen (de zakenmensen in het WTC waren ook 'schuldig' omdat ze het verderfelijke systeem van de VS mee overeind hielden). Een kindsoldaat in een bananenrepubliek denkt dat hij een vrijheidsstrijder is, maar werkt misschien wel voor een terroristenbaas met hele andere doelstellingen dan de kindsoldaat in de propaganda te horen krijgt.

Het enige verschil is het perspectief vanuit waar er naar zo'n persoon wordt gekeken...

Er is geen verschil. De winnaar wordt vrijheidsstrijder genoemd de verliezer terrorist. De joodse staat is bijvoorbeeld ontstaan door terroristen, die pas nadat zij gewonnen hadden door sommigen vrijheidsstrijders weren genoemd. Bouterse was een terrorist en noemde zich tijdens de oorlog al een revolutionair (in plaats van gewoon moordenaar). Het grote voorbeeld is natuurlijk de Franse revolutie. Ook dat waren terroristen die zich zelf als revolutionairen beschouwden. Wat was de USA in Irak en Vietnam en niet te vergeten Afghanistan.? Precies, als zogenaamde bevrijders, brengers van de democratie! Wij noemden de opstandelingen in Indonesia ook terroristen, terwijl de Nederlanders het land waren binnengevallen, zogenaamd als bevrijders. Hoe noemen de Chinezen zich in Tibet? Juist ja, bevrijders

Voor ons was Willem van Oranje een vrijheidsstrijder, voor de Spaanse Koning Philips II moet het een terrorist geweest zijn al bestond dat woord toen nog niet. (Willem liet zich steunen door zeerovers die zelfs onschuldige monniken ophingen en dus een portie bruut en zinloos geweld niet schuwden.)

Weinig... Een terrorist vind zichzelf een vrijheidsstrijder en Amerika een terrorist. Eigenlijk in het kort: iemand vind zichzelf altijd een vrijheidsstrijder en de vijand een terrorist. Zelf zou ik zeggen: heb jezelf lief en alle anderen, ook je vijand.

Een terrorist beperkt zich niet tot militaire doelwitten.

Dat hangt af van aan welke kant degene staat die die woorden gebruikt

Er is geen verschil.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100