Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

welke kleuren zijn er naast primaire, secundaire en tantaire kleuren?

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
3.7K
Pieterke
4 jaar geleden
Tantiere kleuren? Of bedoel je tertiaire kleuren?
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
ik bedoelde dat inderdaad pieterke
Pieterke
4 jaar geleden
Voeg het nog even aan je vraag toe dat je dat bedoelt. Dat kan als je vraag nog geen uur geleden is gesteld (en dat is zo).
LeonardN
4 jaar geleden
@Pieterke Toevoegen kan altijd nog. Weghalen kan maar een uur.
Pieterke
4 jaar geleden
Je hebt gelijk LeonardN. Ik vergis me.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Je hebt ook nog complementaire kleuren. Dat zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. https://nl.wikipedia.org/wiki/Complementaire_kleur.
Is dit wat je bedoelt?
(Lees meer...)
Toegevoegd op 03 februari 2020 15:48: tekst
4 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
Dat staat bij mij bij het kopje secundaire kleuren ;)
Inekez1
4 jaar geleden
Complementaire kleuren zijn geen aparte kleuren. Het zijn dezelfde kleuren als de primaire en de secundaire kleuren, alleen per paar benoemd. Rood en groen. Blauw en oranje. Geel en paars.
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
dank je wel
Pastelkleuren en grijstinten.

Vaak wordt de term tertiaire kleuren gebruikt voor kleuren die tussen de primaire en secundaire kleuren in liggen. Primair is geel, rood en blauw (het midden van de cirkel bij de vraag). Secundair is groen, oranje, paars. Secundaire kleuren krijg je door 2 primaire kleuren te mengen. Tertiaire kleuren krijg je door 3 primaire kleuren te mengen. En dus niet door bijvoorbeeld geel met groen te mengen waardoor je lichtgroen krijgt. Lichtgroen is gewoon een secundaire kleur, alleen niet een 'pure' secundaire kleur die is gemengd met 2 gelijke hoeveelheden van de primaire kleuren.

De kleurencirkel in de afbeelding bij de vraag bevat alleen primaire en secundaire kleuren. Zou je groen (dat is dus geel + blauw) gaan mengen met rood (of oranje of paars, waar ook rood in zit) dan krijg je bruin. Afhankelijk van de verhouding tussen de kleuren waarmee je mengt krijg je een andere kleur bruin. Pas als je WIT gaat toevoegen wordt het beige.

Elke kleur, of het nu een primaire, secundaire of tertiaire kleur is, kun je met wit mengen tot een pasteltint. Gebruik je veel wit en weinig kleur, dan noemen we dat meestal warm wit of gebroken wit. Maar in feite is zelfs 99% kleur en 1% wit al een pasteltint.
Meng je puur zwart met wit, dan krijg je grijs. 2% zwart met 98% wit geeft natuurlijk een ander grijs dan 60% zwart met 40% wit. Zo kun je oneindig veel grijstinten maken. En er zijn ook oneindig veel pasteltinten te maken.
(Lees meer...)
4 jaar geleden
SimonV
4 jaar geleden
Snap de min niet. Plus.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding