Valt een afbeelding van een persoon van kruin tot navel nog onder portret?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe wel, want een portret is gewoon een afbeelding van een persoon, meerdere personen of een hele groep personen. Zolang de persoon het onderwerp is van het schilderij / de foto, is het een portret. Denk bijvoorbeeld aan de Mona Lisa; daar staat ze bijna tot haar heupen op, en toch is het een portret. Of een staatsieportret, waar de koning in zijn geheel in vol ornaat opstaat. Of ene familieportret, waarop iedereen ten voeten uit te zien is. Is het dan nog een GEZICHTSportret ? Daar kun je wellicht over discussieren, maar bij mijn weten is daar geen speciale definitie voor.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Portret

Ja hoor. Een portret kan iemand van top tot teen afbeelden (ten voeten uit), vanaf borsthoogte (buste) of alleen het hoofd. Van opzij (en profile) of recht van voren (en face). Staand, zittend of liggend. Of zelfs te paard.

Bronnen:
http://www.portretschap.nl/category/portret

Ja. Kijk naar de voorbeelden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Portret De definitie van een portret is vaak vertekend door de portretfoto's die je voor je rijbewijs/paspoort nodig hebt.

Als je het letterlijk neemt, iemands portret schilderen : nee! "Portret" is gezicht. Gezicht + schouders is "torso".

Ja, volgens de vandale is de defenetie van portret een geschilderde, getekende of gefotografeerde afbeelding van een mens.

Bronnen:
vandale.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100