Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat betekend mijn familienaam Verreydt ?

Dit dient voor een project voor mijn oudste zoon in de school

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Het Meertens Instituut in Amsterdam beheert de Nederlandse Familienamenbank.

Daarin is te vinden dat de naam "Verreydt" een zogenaamde "adresnaam" is.

Op deze website van het Meertens Instituut http://www.meertens.knaw.nl/nfb/detail_naam.php?info=kenmerk&kenmerk=adresnaam&nfd_naam=Verreijdt (y) is deze informatie te vinden:

"adresnaam

Zeer veel familienamen zijn van toponiemen (aardrijkskundige namen) afgeleid. Deze namen geven aan waar men vandaan kwam (herkomstnamen), welk gebied of landgoed men bezat of beheerde, of welke huizen men al dan niet met bijhorend land in eigendom of pacht had.
Bij deze laatste groep duiden de namen tevens aan waar men woonde. (Straatnummers waren immers nog niet ingevoerd!) Dit type naam wordt dan ook wel met de term 'adresnaam' van de herkomstnamen onderscheiden. Herkomstnamen gaan voornamelijk terug op namen van steden, dorpen en landen; adresnamen op microtoponiemen: namen van huizen, velden, waterlopen, straten."
(Lees meer...)
Antoni
10 jaar geleden
Verreydt is een afleiding van Van de Riet. Een riet was een kleine waterloop, een geul in buitendijkse gronden. Op zo’n plek woonde jullie familie toen er een achternaam gekozen moest worden.

Dat betekent de familienaam. Op school krijgen kinderen toch geen projecten die hun ouders moeten verzorgen?
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding