Onlangs werd en verteld dat de voorspelling van de Mayas voor 21 december 2012 niet klopt omdat er nieuwe voorspellingen waren gevonden, hoe zit dit?

Wat is er precies gevonden en door wie was dat? Uit die nieuwe voorspellingen (geschriften, ik weet niet wat het precies waren) bleek dat 'de wereld niet vergaat op 21 december'wel zo prettig, maar dat hadden de Maya's ook niet gezegd; maar bleek er ook uit deze nieuwe geschriften dat er uberhaupt niks gebeurd op die dag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze denken nu dat het niet waar is, omdat de maya's de schrikkeldagen niet meetelden, de wereld zou al 'vergaan' moeten zijn of veranderd zeggen ze.

De voorspelling dat de wereld vergaat is kort door de bocht gebaseerd op het idee dat de maya kalender op deze datum zou ophouden. Recent zijn bewijzen gevonden dat ook de maya kalender nog wel even door gaat. We halen dus waarschijnlijk oud en nieuw gewoon. Toegevoegd na 1 minuut: Volgens mij gaven de maya's zelf ook niet in geschriften aan dat de wereld op deze datum zou vergaan. Ook dat is interpratie geweest van een aantal mensen. Toegevoegd na 2 minuten: Skepsis had hier in 2008 al een artikel over geschreven. Toegevoegd na 4 minuten: In het NOS journaal van mei van dit jaar (2012) was een item waarin melding werd gedaan van de vondst van de oudste maya kalender. De berekeningen op die kalender lopen nog door tot 7000 jaar in de toekomst.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mayakalender
http://nos.nl/artikel/371849-oudste-mayaka...
http://www.skepsis.nl/mayakalender-2012.html
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetens...

Zoals wij jaren, decennia, eeuwen en millennia kennen, kenden de Maya's benamingen voor nog langere periodes. Als ik het goed begrepen heb komt op 21 december zo'n langere periode ten einde. Waarom ze zo'n lange kijk op de tijd hadden weet ik niet meer, maar het komt erop neer dat er gewoon een cijfertje op de grote klok omslaat.

De mayas hebben nooit het einde van de wereld voorspelt, alleen het einde van een tijdperk.

Er is een nieuwe maja kalender gevonden die nog zo'n 400 jaar doorteld. Dus eigenlijk zeggen ze nu dat de wereld nu pas over 400 jaar vergaat.

Bronnen:
ad.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100