Hoe is het ooit gelukt om hunebedden te bouwen ?

het grote gewicht blijkt het haast onmogelijk

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarschijnlijk met hefbomen en een paar sterke mannen. Je kan makkelijk met een boomstam een hefboom maken door die onder een steen te doen, en weer een steen onder de boom stam en dan gewicht verdelen. Door die lengte word de massa die je uitzend groter en kun je makkelijk dingen optillen, maar dit pas een deel van het werk, wij kunnen dat nooit precies weten omdat wij er niet bijwaren in die tijd.

Er zijn filmpjes hoe je bv Stonehenge in je eigen tuin zonder mechanische (electrische, pneumatische etc) hulpmiddelen zou kunnen maken. http://www.youtube.com/watch?v=-K7q20VzwVs Dus het kán wel...

In de zeventiende eeuw onderzocht dominee Picardt uit Coevorden de hunebedden. Hij was de eersten die dat deed. Hij kon zich onmogelijk voorstellen dat deze vijfentwintig ton zware stenen door mensen verplaatst waren en daarmee de hunebed gemaakt was. Volgens hem hadden de reuzen het dan ook gemaakt, die reuzen werden ook wel ‘huynen’ genoemd, vandaar de naam. Later begrepen de onderzoekers dat de bouw van een hunebed door gewone mensen gemaakt waren. De stenen werden gerold over boomstammen. Als ze allemaal bij elkaar lagen konden ze gaan bouwen. Eerst werd een heuvel van zand gemaakt. Aan de zijkanten van de heuvel werden stenen gelegd. Dat waren de draagstenen. Ze vormden de muren van het hunebed. Ze werden met de gladde kant naar binnen gezet. Op de draagstenen werden dekstenen gelegd. De dekstenen zijn samen het dak van het hunebed. Om ze boven op de draagstenen te krijgen, werd weer een zandhelling gemaakt. De stenen werden over de zandhelling naar boven getrokken. Later werd het zand weer weg gehaald. Natuurlijk passen de stenen niet mooi tegen elkaar. Er zaten gaten en kieren tussen. Deze werden opgevuld met kiezelsteentjes en zand of klei. Het zand binnen werd ook weg gehaald. Het was natuurlijk geen makkelijke klus: honderd mensen waren er 3 maanden aan bezig.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/31200

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100