Er is mij verteld dat dyslexten vaak een lelijk handschrift hebben. Klopt dit, en zo ja, hoe komt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het voorkomt bij dyslectici (en dat is lang niet altijd het geval ) komt dat omdat ze het niet als niet dyslectici vloeiend kunnen schrijven,maar bij veel letters over na moeten denken, welke letter er nu komt. Dan wordt het een moeizaam aan elkaar breien van letters en dat komt de schoonheid van het handschrift niet ten goede.

Dit klopt niet. Mijn dochter is dyslectisch en heeft zeker geen lelijk handschrift.

Nee dat klopt niet, ik ken mensen bv dokters die heel intellectueel zijn en niet dyslectisch zijn en toch een heel beroerd handschrift hebben

Ik weet niet of dit vaak zo is. Bij mij is het wel zo. Als ik een tekst moet schrijven gaat de meeste aandacht en energie uit naar het foutloos schrijven. Netjes schrijven lukt dan niet. Als ik een tekst overschijf kan ik wel netjes schrijven omdat ik daar dan alle aandacht aan kan geven. Mijn oudste zoon is ook dislectisch en schrijft ook erg slordig.

Volgens mij niet het geval.

Tijdens een rapportgesprek met een vader van een dyslectische leerling, poneerde ik de stelling, dat als iemand met spellingsproblemen een mooi, duidelijk handschrift kan ontwikkelen, dat dat behulpzaam zou kunnen zijn om zijn spellingsproblematiek de baas te kunnen. Kortom: een duidelijk handschrift schept ook meer duidelijkheid in de warboel van cijfers en lettertje. Dat klonk logisch, vond ik zelf. De vader bekende dat hij zelf ook erg dyslectisch was en dat slordig schrijven voor hem altijd een manier was geweest om te verdoezelen dat hij het niet precies wist. Hij zorgde dat de d en de t zoveel op elkaar leken, dat de lezer zelf maar moest bepalen wat er stond. Zo ook met de m en de n en met nog veel meer tekens. Het verhaal van die vader was voor mij een echte eye-opener.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100