Is het nu 'partner's naam' of 'partners naam' in de zin van 'de naam van de partner'?

Ik dacht ooit te hebben geleerd dat ik -'s- moet schrijven achter een zelfstandig voornaamwoord of een naam. En als de laatste letter een -s- is dan enkel een -'-.
Maar ik twijfel altijd of ik het goed doe.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In dit geval is het partners naam. Ook kun je schrijven partner haar naam, dan omzeil je het probleem. Regel 1: De apostrof wordt gebruikt bij de meervouds-s van woorden die eindigen op a, e, i, o, u of y, voorafgegaan door een medeklinkerletter of lettergreepgrens. (Met de e is de /ee/ bedoeld.) opa's, azalea's, ave's, ski's, auto's, accu's, baby's. Op grond van deze regel krijgen de volgende woorden dus geen apostrof. lentes (De e geeft hier niet de /ee/ weer.) abonnees (Voor de eind-e staat een klinkerletter.) procédés communiqués (Hier staat een é.) essays (Voor de y staat een klinkerletter.) Regel 2: De apostrof wordt gebruikt voor de tweedenaamvals-s van woorden die eindigen op a, e, i, o, u of y, voorafgegaan door een medeklinkerletter of lettergreepgrens. (Met de e is de /ee/ bedoeld.) opa's huis Antigone's broer Leo's auto baby's kleertjes. Op grond van deze regel krijgen de volgende woorden dus geen apostrof: Sombermans probleem Annettes vraag Aimés antwoord Argentiniës economie Kinseys onderzoek. Regel 3: Als een naam eindigt op een sisklank, wordt de apostrof gebruikt in plaats van de tweedenaamvals-s. Strijbosch' huis Smits' gelijk Alex' buren Strausz' voorouders Bush' presidentschap Velasquez' werken. Regel 4: De apostrof wordt gebruikt in verkleinwoorden van woorden die eindigen op een y voorafgegaan door een medeklinkerletter. baby'tje lolly'tje pony'tje (maar displaytje vanwege de klinker voor de y). Als een woord eindigt op a, e, o of u voorafgegaan door een medeklinkerletter of lettergreepgrens, wordt de laatste letter doorgaans verdubbeld. (Met de e is de /ee/ bedoeld.) De i wordt in deze positie geschreven als ie. opaatje azaleaatje aveetje autootje accuutje skietje. Bij sommige Franse leenwoorden verandert het grondwoord: aspirientje depootje logeetje machientje sardientje souveniertje. Bij woordafbreking vervalt de apostrof: baby-tje Regel 5: De apostrof wordt gebruikt in afleidingen van cijfer- en letterwoorden. A4'tje 65+'er BRT'er tv's cd'tje In letterwoorden die niet als zodanig herkenbaar zijn, wordt geen apostrof gebruikt: elpees, radars lasers sonartje. In samenstellingen met cijfer- en letterwoorden komt een liggend streepje: tv+programma wordt tv-programma, maar tv+tje (afleiding) wordt tv'tje.

Het is partners.

Bezitsaanduidingen krijgen een s vast achter het woord, dus zonder apostrof: Jaaps schilderij Belgiës schoonheid Koks regering partners naam Als het woord eindigt op a, i, o, u of y zet je een apostrof voor de s. Zo voorkom je dat het woord verkeerd uitgesproken wordt: Petra's jas Hengelo's gemeenteraad Bij een woord dat eindigt op een e, hoeft dus geen apostrof gebruikt te worden: Annes hond Ook bij merknamen wordt vaak een apostrof gebruikt, om duidelijk te maken dat de s niet bij de naam hoort: Heinekens' jaarcijfers Ten slotte: Bij een woord dat eindigt op een s-klank schrijf je alleen een apostrof: Frans' homepage Bush' regeringsperiode Je bent misschien in de war met het Engels, waar in de meeste gevallen wel een apostrof-s achter de bezitsaanduiding komt. Peter's car

Bronnen:
Vraagbaak Nederland, door Eric Tiggeler

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100